Termín závěrečné zkoušky

Reagovat
Termín závěrečné zkoušky

Dobrý den,

dcera doděla poslední jízdy v autoškole a termín závěrečné zkoušky jí byl přidělen 2 měsíce po poslední jízdě. Je běžné a hlavně správné, aby byla prodleva mezi poslední jízdou a zkouškou tak dlouhá. Je nanejvýš pravděpodobné, že student neuspěje. Pak se ale nabízejí autoškoly, aby šel student na kondiční jízdy, těsně před zkoškami, které jsou ovšem opět zpoplatněny.

Rád bych touto cestou poprosil o prověření, zda je takový postup správný a jak se mu dá bránit? Čím je situace způsobena?

Děkuji

Jiří Šašek
702 224 699
cejlak@seznam.cz



Reakce

Vážený tazateli,
tuto problematiku upravuje zákon č. 247/2000 Sb. o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, konkrétně ust. § 32 odst. 2: „Provozovatel autoškoly je povinen nejpozději do 15 dnů ode dne ukončení výuky a výcviku, popřípadě doručení žádosti žadatele o přihlášení k opakované zkoušce podle § 39 odst. 2 nebo 3 písemně přihlásit žadatele o řidičské oprávnění u obecního úřadu obce s rozšířenou působností ke zkoušce z odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla pro získání řidičského oprávnění, pro které žadatel absolvoval u provozovatele autoškoly výuku a výcvik, popřípadě k opakované zkoušce. Příslušným je obecní úřad obce s rozšířenou působností podle místa provozovny provozovatele autoškoly.“
V ust. § 32 odst. 3 je následně mimo jiné uvedeno: „Obecní úřad obce s rozšířenou působností zařadí žadatele ke zkoušce z odborné způsobilosti, popřípadě opakované zkoušce tak, aby byla zahájena nejpozději do 15 dnů po obdržení žádosti provozovatele autoškoly o přihlášení ke zkoušce, a bude dbát, aby požadavek autoškoly byl uspokojen v jednom termínu.“
Z uvedeného vyplývá, že závěrečná zkouška může být provedena třeba až třicátý den ode dne ukončení výuky a výcviku, aniž by došlo k překročení zákonných lhůt. Nevíme, jak systém přidělování termínu zkoušek funguje u úřadu, kde Vaše dcera dělá zkoušky. Existují např. obecní úřady, kde je systém zkoušek prováděn formou měsíčního plánování zkoušek, kdy je na provozovateli autoškoly, aby žadatele zařadil k nejbližšímu naplánovanému termínu, a to hlavně proto, aby žadatel s odstupem času neztrácel získané znalostí a dovedností. Pokud ze strany autoškoly došlo k porušení některých ze zákonných lhůt dle zákona č. 247/2000 Sb., můžete podat stížnost na provozovatele autoškoly, u příslušného obecního úřadu obce rozšířenou působnosti, který vydal registraci k provozování autoškoly, v jehož územní působností se provozovna autoškoly nachází. Pokud není patnáctidenní lhůta dodržena ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností, je třeba se obrátit na vedení obecního úřadu obce s rozšířenou působností (např. vedoucího odboru či tajemníka) a požádat o vysvětlení a případné zjednání nápravy. Pokud ke zjednání nápravy nedojde, můžete se obrátit na nadřízený krajský úřad s žádostí o učinění opatření proti nečinnosti dle § 80 správního řádu.