Protahování lhůty zkoušky odborné způsobilosti

Reagovat
Protahování lhůty zkoušky odborné způsobilosti

Dobrý den, můj výcvik v autoškole byl ukončen 19.6. 2023 a byla jsem přihlášena k písemné zkoušce 20.6. (kterou jsem prošla) a k praktické zkoušce 22.6. - tento termín mi byl ale posunut až na 3.7. úřadem/komisařem (a je možné, že není finální). V § 32 Zákon č. 247/2000 Sb. (Zákon o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů) jsem se dočetla, že "Obecní úřad obce s rozšířenou působností zařadí žadatele ke zkoušce z odborné způsobilosti, popřípadě opakované zkoušce tak, aby byla zahájena nejpozději do 15 dnů po obdržení žádosti provozovatele autoškoly o přihlášení ke zkoušce, a bude dbát, aby požadavek autoškoly byl uspokojen v jednom termínu."

Termín 3.7. mi nepřijde fér, vzhledem k zákonu, vzhledem k tomu, kolik výcvik stojí a také vzhledem k tomu, že si budu muset připlatit jízdy, abych jako začátečník byla ke zkoušce připravena.

Jak v takovémto případě dál postupovat? Je možné podat stížnost na úřad?



Reakce

Vážená tazatelko,
v návaznosti na Vámi citovanou větu z ustanovení § 32 odst. 2 zákona č. 247/2000 Sb. je třeba poukázat i na ust. § 38 odst. 1 uvedeného zákona: „Zkoušky z odborné způsobilosti žadatele o řidičské oprávnění a opakované zkoušky se provádí zpravidla v jeden den. Neprovede-li obecní úřad obce s rozšířenou působností zkoušky v jeden den, zařadí žadatele k dalším zkouškám tak, aby byly provedeny nejpozději do 7 dnů od jejich zahájení.“
Proč ze strany úřadu nedošlo k dodržení předmětné sedmidenní lhůty, nevíme. Doporučujeme obrátit se na vedení obecního úřadu obce s rozšířenou působností (např. vedoucího odboru či tajemníka) a požádat o vysvětlení a případné zjednání nápravy.