Změna autoškola před zkouškou z jízdy

Reagovat
Změna autoškola před zkouškou z jízdy

Dobrý den, rád bych se zeptal zda je možné přejít k jiné autoškole po absolvování předepsaného výcviku a výuky, ovšem před první zkouškou z jízdy. V tuto chvíli mám úspěšně absolvovanou zkoušku z PSP, a odježděný předepsaný počet jízd, ovšem mé výkony za volantem zatím stále nejsou takové, jaké by měly být pro úspěšné zvládnutí zkoušky. Od té doby jsem si již několik jízd připlácel, a bylo mi instruktorem řečeno, že bych si měl připlatit další větší počet.

Bohužel však nevidím za posledních mnoho jízd, které jsem odjezdil v rozmezí několika měsíců, žádné zlepšení, jezdím stále stejně špatně, a mám za volantem zafixovány některé zlozvyky, především při řazení. Ze strany pana instruktora se setkávám s poměrně protivným přístupem, který činí celou situaci daleko více stresující než by musela být, v případě chyby se mi nedostává doporučení jak příště řešit celou situaci lépe, ale především kousavých poznámek a ujištění že za toto mne tedy komisař určitě vyhodí.

Nevidím že by mě měl pan instruktor snahu něco naučit, jeho přístup je lehce pohrdavý.
Přitom teoretická výuka byla velmi minimalistická, a též principy ovládání vozidla, mi pan instruktor vysvětlil spíše omezeně, takže jsem se část věcí musel učit sám v provozu metodou pokus-omyl, s některými situacemi jako je například rozjezd za využití ruční brzdy (zmiňovaný zde v poradně jako nutná dovednost ke zkoušce) jsem se nesetkal vůbec.
Určitý problém mám i s domlouváním jízd, bylo mi řečeno že bych měl ideálně jezdit co možná nejčastěji a že můj problém je ve velkých časových rozestupech mezi jízdami, načež jsem se dozvěděl, že si pan instruktor si proti stavu před několika měsíci kdy jsem autoškolu začínal v autoškole snížil úvazek a nabízí proti dřívějšku termíny již jen jeden den v týdnu, který bohužel nepříliš vyhovuje. Za těchto podmínek nevidím v dalších příplácených jízdách smysl, stejně jako bych si nerad plýtval první termín u zkoušky v situaci kdy na ni objektivně nejsem připravený.

Rád bych se proto dotázal zda je v této fázi ve které se nyní nacházím možný přestup do jiné autoškoly, kde bych si již jen připlácel jízdy, a pod jejíž záštitou bych šel na zkoušky, a co by to obnášelo. Ideálně bych rád přestoupil do autoškoly v jiném městě, aktuálně dělám autoškolu v Praze, kde pohybuji kvůli studiu, nicméně přes léto bych musel kvůli autoškole dojíždět, navíc bych dělal autoškolu ve městě, kde budu reálně jezdit. Uhradil jsem ovšem již pražskému magistrátu poplatek, a absolvoval jsem zde test z PSP, a není mi jasné, zda tím nejsem vázán ke konání alespoň prvního termínu jízd zde.

Rád bych se proto především zeptal co by takový přestup obnášel, a jestli je vůbec možný, případně pokud možný není, zda je možné změnit autoškolu alespoň v rámci Prahy. Např. zda je potřeba převodka, jak je to se zdravotním potvrzením (které bylo platné v době kdy jsem začínal autoškolu, ale nevím jestli je i dnes), apod.

Závěrem bych rád zdůraznil že nechci očerňovat uvedenou autoškolu jako takovou, vím od známých že s ní měli nebo mají dobré zkušenosti, zřejmě jen nemám štěstí na instruktora, přesto bych i vzhledem k výše uvedenému rád přešel k jiné firmě, je-li to možné.



Reakce

Dobrý den, pokud máte úspěšně složenou zkoušku z pravidel a nebyl jste ještě na praktické zkoušce z jízdy, měla by být zkouška dokončena. Pokud budete hodnocen stupněm "neprospěl", tak můžete přestoupit do jiné autoškoly v rámci ČR. Pro přestup potřebujete jenom žádost do autoškoly, kde máte zaznamenané výsledky zkoušky, a potvrzení o zdravotní způsobilosti. Převodku už nepotřebujete.