Chybějící doklad o odborné způsobilosti

Reagovat
Chybějící doklad o odborné způsobilosti

Vážení,

na základě splnění všech povinností pro získání ŘO by měl být žákovi vydán doklad o odborné způsobilosti, který slouží jako jeden z podkladů pro vydání ŘP.

Jak postupovat v případě, že doklad o odborné způsobilosti žák na konci zkoušky neobdržel?
Je v takovém případě možnost ze strany úřadu dohledat výsledek zkoušky v elektronické evidenci při podání žádosti o vydání ŘP v jiném místě, než v místě konání zkoušky?

Děkuji.

S pozdravem
Karel VI.



Reakce

Vážený tazateli,
jedna z možností je, že pokud žák úspěšně absolvoval zkoušku odborné způsobilosti u stejného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, kde bude následně žádat o udělení řidičského oprávnění a vydání řidičského průkazu, je po zkoušce doklad o odborné způsobilosti předán zkušebním komisařem přímo na příslušné pracoviště tohoto úřadu. Jestliže žák zkušebnímu komisaři sdělí, že bude žádat o udělení řidičského oprávnění a vydání řidičského průkazu u jiného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, je mu doklad o odborné způsobilosti předán. Toto je nejčastější postup.
V první řadě tak doporučujeme obrátit se na obecní úřad obce s rozšířenou působností, kde žák vykonal zkoušku, event. přímo na zkušebního komisaře, a zjistit, proč mu nebyl doklad odborné způsobilosti vydán.
Jednou z podmínek pro udělení řidičského oprávnění je předložení (přiložení k žádosti) dokladu o odborné způsobilosti - viz ust. § 92 odst. 4 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb. Toto nelze nahradit dohledáním výsledku zkoušky v elektronické evidenci.