Důvod neúspěchu u závěrečných zkoušek

Reagovat
Důvod neúspěchu u závěrečných zkoušek

Dobrý den,
sama už řidičský průkaz mám, ptám se za své mladší vrstevníky. Přijde mi, že od té doby, co byly zavedeny max. 2 opravné pokusy je hodnocení komisařů při závěrečných zkouškách přísnější. Důvody, které uvádějí jako úplné selhání a nepřidělení řidičského průkazu hodně často působí subjektivně (srovnával jste podélné parkování moc dlouho / ne, správný název jsou potkávací a ne denní světla / přijdete mi nejistá...). Nelíbí se mi, že některé chyby, často způsobené stresem (třeba názvy světel) pro udělení "neúspěšné" na zkoušce nijak neohrožují bezpečnost silničního provozu a nejsou ani vážným základem k tomu myslet si, že by řidič do budoucna tak mohl při řízení činit. Podezření na to, že jde pouze o způsob jak získávat více poplatků za opravné jízdy takovou praxí nabírá na síle. Nemyslím si osobně, že se jedná o formu netransparentního jednání, ale věřím že pro některé konkrétní případy by to mohl být problém - nedostávají konstruktivní zpětnou vazbu a zároveň jsou označeni za nezpůsobilé řidiče.
Může být výsledek závěrečné jízdy nebo opravné jízdy přezkoumán? Případně může být, pokud si zkoušený myslí, že výsledky jsou neobjektivní, zajištěna při zkoušce větší transparentnost (např. druhý komisař nebo jiný nezávislý odborný hodnotitel)?
Děkuji za přijetí podnětu.



Reakce

Vážená tazatelko,

pokud žadatel o řidičské oprávnění s hodnocením zkušebního komisaře nesouhlasí, cítí se poškozen, a má za to, že disponuje požadovanými znalostmi a dovednostmi v řízení motorových vozidel, tak jak vyžaduje platná legislativa, pak se může se svou námitkou na výrok zkušebního komisaře obrátit na Ministerstvo dopravy, které je orgánem státního dozoru nad zkušebními komisaři.

Zkoušky z praktické jízdy se kromě žadatele, učitele autoškoly a zkušebního komisaře může zúčastnit pověřený pracovník Ministerstva dopravy v rámci výkonu státního dozoru, popř. tlumočník.

Není možné, aby zkoušku z praktické jízdy prováděli dva komisaři. Nicméně žadatel má možnost požádat nadřízeného zkušebního komisaře, tj. vedoucího příslušného odboru, popř. tajemníka úřadu, o přidělení jiného zkušebního komisaře s příslušným oprávněním. Problém může nastat, pokud úřad disponuje pouze jedním zkušebním komisařem. V takovém případě by žadatel musel přestoupit do autoškoly spadající pod jiný obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy v první i druhé části zkoušky prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit. Potřebné informace naleznete v ustanovení § 19 prováděcí vyhlášky č.167/2002 Sb., zákona č.247/2000 Sb., které zahrnuje i hodnocení zkoušky z praktické jízdy. Z tohoto ustanovení je zřejmé, že hodnocení stupněm „prospěl“ nebo „neprospěl“ není vázáno na stav, zda se žadatel dopustí přestupku či nikoliv. Je známo mnoho případů, kdy žadatel při zkoušce nespáchal jediný přestupek, přesto byl hodnocen stupněm neprospěl. Žadatel musí prokázat všechny zákonem požadované znalosti a dovednosti.