Kdy se může cizinec nejdříve přihlásit do autoškoly a získat řidičský průkaz?

Reagovat
Kdy se může cizinec nejdříve přihlásit do autoškoly a získat řidičský průkaz?

Dobrý den, viděl jsem, že na stránkách autoškoly https://www.autoskola-testy.cz/pro_cizince.php je napsáno, že cizinci mohou dělat zkoušky hned po výcviku a průkaz mohou získat až po 185 dnech trvalého pobytu v kalendářním roce.

Faktem je, že jsem byl vycvičen v autoškole na kategorii D, ale nesměl jsem dělat zkoušky u komisaře. Důvodem je, že mám ukrajinský řidičský průkaz skupiny B a C a komisař požaduje český řidičský průkaz. Ukrajinský řidičák si zatím nemůžu vyměnit za český, protože od začátku kalendářního roku neuplynulo 185 dní a bylo mi řečeno, že s ukrajinským nemůžu dělat zkoušky.


Přílohy:


Reakce

Uvedené se týká tzv. prvožadatelů.

Vy máte povinnost podle § 116 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb. takto:

(3) Držitel platného řidičského průkazu vydaného cizím státem, který má na území České republiky trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 1 rok podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky33), je povinen požádat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností o vydání řidičského průkazu výměnou za řidičský průkaz vydaný cizím státem, a to do 3 měsíců ode dne návratu do České republiky, jde-li o občana České republiky, nebo ode dne, kdy mu byl povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 1 rok33), jde-li o cizince. Má-li obecní úřad obce s rozšířenou působností pochybnost o platnosti řidičského průkazu vydaného cizím státem, ověří si jeho platnost na zastupitelském úřadu státu, který tento řidičský průkaz vydal.

Tedy po 3 měsících Vám řidičský průkaz musí vyměnit. Dojděte tam znovu a trvejte na tomto, jste-li tu více jak 3 měsíce. Musí Vám vyhovět. Nenechte se odbýt.

Právní úprava je nedokonalá a je zde kolize mezi povinností k výměně po 3 měsících a je podmínkou obvyklého pobytu. Ten u cizinců z EU není spoijen s vydáním povolení k pobytu, jako u cizinců z "třetích zemí", což je Váš případ.

V případě takové kolize je třeba postupovat podle právní úpravy k Vám příznivější.