Co dělat, když mě na zkoušce pošle komisař do ulice, kde je značka "průjezd zakázán"

Reagovat
Co dělat, když mě na zkoušce pošle komisař do ulice, kde je značka "průjezd zakázán"

Dobrý den, mám zkoušky ve středu, takže také dost dotazů.
Aby bylo jasno, vím, co značka znamená; nemůžu ulici projet a musím před jejím koncem zastavit nebo odbočit. Jenže mě do takové ulice instruktor ani jednou neposlal při výcviku, ani neupřesnil jak reagovat při zkoušce, když mi komisař řekne, ať tam jedu. Zeptala jsem se mamky, jak to bylo u ní, a ona říkala, že nahlásila že tam je průjezd zakázán a myslím že jí tam potom komisař ani neposílal a řekl jí tedy, ať jede někam jinam. Jenže mamka dělala řidičák asi před 20 lety. Zeptala jsem se i spolužačky která dělala zkoušky nedávno, a ta mi řekla, že jí tam komisař neposílal vůbec, takže si není jístá.
Dotaz tedy zní; když mi komisař řekne, ať jedu tam, kde je průjezd zakázán, mám hlásit, že "Je tam ale průjezd zakázán", nebo "budu si muset zastavit/zabočit před koncem úseku", nebo mám zastavit/zabočit sama od sebe, bez jakéhokoliv hlášení? Nechci aby se stalo, že tam tedy vjedu a zabočím bez toho, že bych něco říkala, a bude se to brát jakože neposlouchám komisaře/nebude jasné že jsem rozumněla, co značka znamená. Já bych i radši v té situaci zabočila, jelikož asi jediné místo, kde u nás tato značka je, je tím označený celý úsek dlouhé ulice a je tam více možností odbočit, a taky to tam znám. A taky kdybych musela "zastavovat", tak nevím jestli jako tím, že se vecpu mezi zaparkované auta, anebo stačí prostě na chvílí zastavit, když si jsem jistá, že za mnou nic nejede.. V té ulici totiž při pravé straně parkuje hodně aut, jelikož je to u sídliště/domů.

Doufám že jde poznat na co se ptám, vím že jsem toho napsala docela dost.
TLDR; když mě komisař pošle do ÚSEKU "průjezd zakázán", mám předem hlásit, že si tam zabočím nebo to mám udělat sama od sebe?



Reakce

Vážená tazatelko,
žadatel o řidičské oprávnění musí při zkoušce z praktické jízdy prokázat potřebné znalosti a dovednosti, které musí zkušební komisař prověřit, např. schopnost vyhodnocovat dopravní značky a ostatní značení, správné chování podle dopravních značek zákazových nebo příkazových atd. Před zkouškou z praktické jízdy vždy zkušební komisař žadatele poučí, (jaké bude dávat pokyny, jak Vás bude navádět atd.). Máte možnost se na Vámi uváděný problém zeptat, jak ho řešit. Pokud takováto situace nastane, (což je malá pravděpodobnost) je třeba hlásit dopravní značka ,,Průjezd zakázán,,. Zkušební komisař následně vydá další pokyn a důvod vjetí do takto označeného úseku. (Jeli na dopravní značce B 32 s uvedený nápise „PRŮJEZD ZAKÁZÁN“, nesmí řidič bez důvodu vjet do takto označeného úseku. Za takový důvod se nepovažuje objíždění dopravně složité situace nebo zkracování trasy).