Neúspěch při prvním testu a následné odebrání řidičského průkazu

Reagovat
Neúspěch při prvním testu a následné odebrání řidičského průkazu

Dobrý den, byl jsem držitelem řidičského oprávnění skupiny A1 do doby, než jsem o něj přišel při první zkoušce na skupinu T.
Neudělal jsem na první pokus písemnou zkoušku, ve které jsem získal pouze 38 bodů a měl jsem chybně odpovědi s křižovatkami. Komisař toto usoudil jako nedostatečná znalost a odebral mi řidičský průkaz na půl roku. O další dva pokusy jsem se nemohl ani pokusit. Přijde mi tento úsudek jako zbytečně přísný a nesmyslný.
Chci se zeptat, jestli s touto situací nejde něco udělat. Například zpochybnit tento úsudek, či dostat se k přezkoušení dříve než za půl roku.



Reakce

Vážený tazateli,
pokud u zkoušky z odborné způsobilosti za účelem rozšíření řidičského oprávnění ze sk. A1 na sk. T neprospějete, tedy neprokážete odbornou způsobilost držitele řidičského oprávnění, není tato skutečnost jednoznačným podkladem pro zahájení správního řízení o odnětí stávajícího řidičského oprávnění. Zkušební komisař, na základě individuálního posouzení výsledku zkoušky, podá příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností podnět k zahájení správního řízení o odnětí stávajícího řidičského oprávnění, přičemž skutečnost, že byl dán podnět k zahájení předmětného řízení, není důvodem pro přerušení zkoušky za účelem rozšíření řidičského oprávnění (ve Vašem případě ze sk. A1 na sk. T), tj. nevylučuje absolvování opravné zkoušky.