Žádný trenažér ani cvičiště, teorie pouze online

Reagovat
Žádný trenažér ani cvičiště, teorie pouze online

Dobrý den,

absolvovala jsem 5 jízd v autoškole. Výuka teorie probíhá pouze online, neměli jsem žádnou první úvodní hodinu. První setkání bylo pouze o vyřízení administrativních věcí a bylo nám řečeno, ať si začneme plánovat jízdy.
Už první jízda byla částečně po silnici v běžném provozu, stejně tak i ty další. Otázka na trenažér - prý je to zastaralé a jen to kazí výuku. Dotaz na cvičiště - moc nepraktikují, žáci se prý pak bojí provozu. Když jsem se na cvičiště ptala znovu a že bych tam chtěla, učitel to odmávl s tím, že si to nacvičím na momentálně prázdném veřejném parkovišti, kde jsme zatáčeli přibližně 5 minut a to mi mělo stačit.
Po oněch 5 jízdách jsem proto demotivovaná, zklamaná, neumím to s volantem, takže pak jsem samozřejmě ve stresu i ze všeho ostatního.

Hledala jsem si info a narazila na vaše stránky s popisem, jak to má při výuce probíhat dle předpisů.

1) Chci si tedy u vás potvrdit, že škola jedná "nekale" a neřídí se zákonem a platnými nařízeními?

2) Co když tam chci předčasně ukončit výuku z důvodu nespokojenosti? Jsou povinni mi vrátit zbytek peněz, nebo to jde jen přes převodku do jiné autoškoly?
(Momentálně si nejsem jistá, zda vůbec chci pokračovat jinde.)
Na stránkách k tomu nic uvedeného nemají.

Děkuji moc za odpověď!



Reakce

Dobrý den, současně platný zákon 247/2000 Sb. online výuku v autoškolách nepřipouští. Na skupinu B musíte absolvovat nejméně 9 konzultací z teoretických předmětů.
Výuka na řidičském trenažéru není povinná, pouze se tím může nahradit část výcviku v řízení vozidla. Výcvik na autocvičišti povinný je v rozsahu minimálně dvou vyučovacích hodin.
Takže odpověď na Vaši otázku 1) zda autoškola nejedná v souladu se zákon zní odpověď: ANO, nejedná správně.
2) Pokud ukončíte předčasně výuku a výcvik u této autoškoly, musí Vám vrátit peníze, za které jste neabsolvovala výuku a výcvik. A to bez ohledu na to, zda budete přecházet do jiné autoškoly, nebo už nebudete pokračovat vůbec. Pokud se rozhodnete pokračovat, musíte požádat o tzv. převodku, kde budou uvedeny odučené hodiny teoretické a praktické výuky a výcviku. Současně Vám musí autoškola vrátit Žádost o přijetí k výuce a výcviku a Posudek o zdravotní způsobilosti.

 
 


Dobrý den, Zákon 247/2000 Sb. HLAVA TŘETÍ
ZPŮSOB VÝUKY A VÝCVIKU ŽADATELŮ O ŘIDIČSKÁ OPRÁVNĚNÍ A JEJICH UKONČENÍ
§ 25
Provozovatel autoškoly je povinen před zahájením výuky nebo výcviku zaslat obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa provozovny provozovatele autoškoly seznam žadatelů o řidičská oprávnění zařazených do výuky a výcviku. V seznamu uvede jméno a příjmení žadatele, jeho datum narození, adresu, číslo řidičského průkazu, pokud jej vlastní, druh výuky a výcviku a skupiny vozidel, pro které budou výuka a výcvik žadatelů prováděny, adresu učeben, kde bude prováděna výuka, seznam cvičných vozidel, na kterých bude prováděn výcvik, a den zahájení výcviku. Výuka a výcvik jsou zahájeny absolvováním první vyučovací hodiny.
Z uvedeného vyplývá, že teoretická výuka probíhá na učebně uvedené v oznámení zaslaném úřadu obce s rozšířenou působností.