Dělám autoškolu rok

Reagovat
Dělám autoškolu rok

Dobrý den, autoškolu dělám už od května minulého roku. Autoškolu dělám ve škole, ve které studuji a nabízejí slevy kurzu. Jsem v kurzu B + C a za ten rok jsem měl odjezdit 46 hodin dohromady. Mám odjeto pouze 13 z nich. Poslední hodinu jsem měl 23.2.2023, s tím že další možný termín mi byl nabídnut až na 6.4. a stále nejsem zařazen do plánu jízd. Zkušební testy mi už nefungují, protože jsem v kurzu moc dlouho. Měl jsem zlomenou ruku v říjnu minulého roku, poté jsem kontaktoval instruktora ohledně jízd a přesto nebyl schopný mi naplánovat jízdu do února letošního roku. Letos jsem měl pouhé 3 jízdy a už měsíc mi nebylo opět plánováno vůbec nic. Proto se obracím na vás, s prosbou jak to mám v tuto chvíli řešit.

Děkuji Kaiser


Přílohy:


Reakce

Vážený tazateli,
pokud rozporujete délku kurzu, ve Vašem případě formou sdružené výuky a výcviku, pak Vás ujišťuji, že to není nikterak přehnaná doba. Podmínky této výuky a výcviku upravuje Zákon 247/2000 Sb., konkrétně § 13 Podmínky přijetí k výuce a výcviku, odstavec 2). Podle tohoto ustanovení, mohou sdruženou výuku a výcvik (B+C) absolvovat pouze žáci školy, které byla vydána registrace k provozování autoškoly, u nichž je získání řidičského oprávnění kvalifikační předpoklad výkonu povolání, na které se žáci ve škole připravují, nebo pro něž je řízení motorových vozidel volitelným (nevolitelným) předmětem. Mohou být zařazeni do výuky a výcviku nejdříve dva roky před dosažením předepsaného věku pro udělení řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu vozidel. Zkoušku odborné způsobilosti mohou pak složit po ukončení výuky a výcviku, a to i před dosažením předepsaného věku s tím, že řidičské oprávnění jim bude vydáno po jeho dosažení. Další podmínky jsou pak upraveny v závěru tohoto odstavce společně s §§ 15 a 16. Školy, jimž byla vydána registrace autoškoly, mohou mít tento obsáhlý předmět zahrnutý do učiva posledního ročníku, některé ho mají rozvolněný do dvou závěrečných ročníků, k čemuž mají vypracován i učební plán. Někdy se stává, že pro školu provádí jako hospodářskou výpomoc výuku a výcvik jiná autoškola, jako je to zřejmě ve Vašem případě. Pak doporučuji projednat Vaši námitku s vedením školy, která je garantem dodržení školou stanovené osnovy a která by měla zjednat u vypomáhající autoškoly nápravu.
Co se týká testů, nemusíte zoufat, jelikož tyto si můžete zkoušet na stránkách Ministerstva dopravy, kde jsou volně přístupné.