Je možná změna autoškoly po 1. neúspěšné zkoušce?

Reagovat
Je možná změna autoškoly po 1. neúspěšné zkoušce?

Dobrý den,
já už mám řidičák 15 let, tak si nepamatuji, jak to chodí, ale přítelkyně zrovna dodělala poslední standartní jízdu u autoškoly a mám dotaz na jejich zvláštní postup.

Je běžné aby po poslední jízdě klient nevěděl, kdy bude mít termín zkoušky? Učitel jí dnes v autě řekl, ať si zajde na magistrát, přihlásí se ke zkoušce a zaplatí tam 700kc? Kde tam přesně a vždyť nedostala ani žádný papír, že to dojezdila? Já myslel, že tohle dělá autoškola. Zároveň ji učitel rovnou tlačí do toho, ať si zaplatí minimálně 6 kondičních hodin ještě před první zkouškou (termín nezná, má zajít teď po poslední jízdě na magistrát) a ještě jí v autě tvrdí, že poslední zkoušku nedalo 8 z 8 jeho studentů, což vypadá, jak kdyby jim to vůbec nevadilo, že to nikdo nezvládá.
U autoškoly pořád něco nefungovalo, první jízdu měla až 3 měsíce po zaplacení, protože prý neměli volné auta. Zaplatila na začátku září a konečně dojezdila alespoň povinné jízdy a termín zkoušky nezná. Obávám se, že v takových podmínkách to nejde zvládnout i když bude doplácet za kondiční jízdy.
Jde potom nějak bezproblémově zaplatit si kondiční jízdy u jiné autoškoly a na druhý pokus to zkusit jinde?

Děkuji za odpovědi na ty 3 položené otázky



Reakce

Dobrý den, odpověď na první otázku je, ano, při poslední jízdě nemůže učitel autoškoly znát termín závěrečné zkoušky. Zákon 247/2000 Sb. stanoví tento postup:
§ 32
(1) Žadatel o řidičské oprávnění se po ukončení výuky a výcviku v autoškole podrobí zkoušce z odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla.
(2) Provozovatel autoškoly je povinen nejpozději do 15 dnů ode dne ukončení výuky a výcviku přihlásit žadatele o řidičské oprávnění ke zkoušce z odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla pro získání řidičského oprávnění.
(3) Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností neprodleně písemně sdělí žadateli prostřednictvím autoškoly místo, datum a čas konání zkoušky z odborné způsobilosti . Obecní úřad obce s rozšířenou působností zařadí žadatele ke zkoušce z odborné způsobilosti, popřípadě opakované zkoušce tak, aby byla zahájena nejpozději do 15 dnů po obdržení žádosti provozovatele autoškoly o přihlášení ke zkoušce, a bude dbát, aby požadavek autoškoly byl uspokojen v jednom termínu.
Z uvedeného vyplývá, že uchazeč musí nejdříve ukončit výuku a výcvik a teprve potom se žádá o přidělení termínu závěrečné zkoušky. Ale žádá se prostřednictvím autoškoly, takže odeslání uchazeče na magistrát, aby si sám požádal, je zvláštní praxe.
Pokud je druhá otázka o zaplacení kondičních jízd, tak odpověď je: vzhledem k tomu, že mezi ukončením výuky a výcviku a přiděleným termínem závěrečné zkoušky může být až 30 dnů, tak je dobré před si zkouškou nějaké hodiny přikoupit .
Otázka 3: ano pokud bude uchazečka u závěrečné zkoušky neúspěšná, může přejít do jiné autoškoly. To může i před vykonáním závěrečné zkoušky.