Počty hodin

Reagovat
Počty hodin

Vážení,

psal jsem mail do Asociace autoškol. Přepis zasílám níže.

Ani na této stránce https://www.autoskolsky-ombudsman.cz/desatero-zaka-autoskoly.html jsem se nedozvěděl odpovědi na moje otázky, tzn. 1. kolik hodin teorie je potřeba před první jízdou, resp. před trenažérem, 2. sice jsem se dozvěděl, že jedna hodina je 45 min., ale když tedy syn (např. včera) jel včera kousek, poté přistoupil další žák, který řídil další kousek a pak se zase vystřídali a celkem to trvalo 1,75 h, tak vlastně mohli odřídit cca max. každý hodinu, a ne 2 h, je to tak? Dle učitele autoškoly je ta dvouhodinovka dvouhodinovkou pro žáka. Můžete mi poslat odkaz na ten zákon, jenž na této stránce zmiňujete? (...je stanoven zákonem). A také jsem se nedozvěděl, zda-li žák má dostat učebnici, nebo si to má najít na internetu.

---------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den pane Strnad,

Na všechny vaše dotazy a nejasnosti najdete odpověď v tomto přehledném webu, který slouží pro informování veřejnosti o právech a povinnostech žáků, učitelů autoškoly.

Najdete tam mnoho užitečných informací ohledně zkoušky…..

Tyto stránky je dobré nastudovati před výběrem autoškoly.

Dá se tím předejít různým nesrovnalostem.


https://www.autoskolsky-ombudsman.cz/

S pozdravem

Michaela Pommerová

Sekretariát AAČR

Tel: 777281212

sekretariat@asociaceautoskol.cz


---------------------------------------------------------------------------------


From: momysatko@atlas.cz [mailto:momysatko@atlas.cz]
Sent: Thursday, March 9, 2023 2:37 PM
To: sekretariat@asociaceautoskol.cz
Subject: Dotazy na správnost výuky


Vážení,

náš syn (tento měsíc mu bude 18 let) chodí do autoškoly, která je v areálu školy, kam chodí na výuku. Podle paní ředitelky by kurz měl mít "normální" trvání. Zatím měl 2,5 h teorie, po těchto 2,5 h byl 1,5 h na trenažéru a pak už měl cca 2,5 h jízdy. Podle nás by nejdříve měl mít mnohem více teorie, než by šel na trenažér a do ostrého provozu. Můžete mi, prosím, napsat, po kolika hodinách teorie by měla být praxe? Řid. průkaz jsem dělal cca před 30 roky, takže si to tak nepamatuji, a také od té doby se to mohlo změnit. A dále se chci zeptat: žádnou učebnici nedostal, prý si má všechny informace vyhledat na internetu. Sice dostal nějaké odkazy, ale nám se to nezdá, podle nás by měl dostat učebnici. A ještě dotaz k jízdám: prý má mít celkem 28 h jízd, a že to má rozděleno na 14 dvouhodinovek. Ty dvouhodinovky - to je 2x 60 min., nebo je to jako ve škole 2x 45 min.? Kromě toho syn včera říkal, že jeli kousek (cca 2 km), tam nastoupil další žák a pak měli jízdy. Včera vím na 100 %, že to celkem trvalo 1,75 h (odjížděl 16.15, přijel jsem pro něho v 18 h), předtím to nevím jistě, ale něco mezi 1,5 h a 1,75 h, ale rozhodně ne 2 h. Ty časy jízd se počítají pro každého žáka jednotlivě, nebo jako včera, když to "zaokrouhlím" na 2 h, tak každý žák neměl 2 h, ale v podstatě jenom 1 h, takže z těch 28 h jízd by vlastně řídil jenom půlku?



Děkuji za odpovědi
S pozdravem
Strnad

---------------------------------------------------------------------------------

Zatím nechci zmiňovat konkrétní autoškolu, kde se syn učí. Momentálně chci mít od vás písemné odpovědi, ty pak přepošlu paní ředitelce a ta je (doufám) přepošle učiteli autoškoly. Pokud ani potom se to nezmění, tak zcela jistě napíšu, o kterou autoškolu jde.

Děkuji
Strnad



Reakce

Dobrý den, Zákon 247/2000 Sb. nestanoví počet hodin teorie, které musí být odučeny před zahájením praktického výcviku v řízení. Pouze § 26 obecně ukládá, že "výcvik musí navazovat na teoretickou výuku" a v § 27 zákon ukládá povinnost:
"Provozovatel autoškoly je povinen před zahájením výcviku v řízení vozidla zajistit, aby žadatel o řidičské oprávnění byl seznámen se zásadami ovládání vozidla a teorií řízení a zásadami bezpečné jízdy výcvikového vozidla".
Z uvedeného je patrné, že absolvováním výuky teorie v rozsahu 2,5 hodiny (pokud jsou to časové hodiny tak se jedná o minimálně 3 vyučovací hodiny), může být podmínka stanovená zákonem splněna. Určitě je vhodnější před zahájením praktického výcviku odučit mimo ovládání vozidla, teorii řízení a zásady bezpečné jízdy i část pravidel silničního provozu. Ale rozložení výuky teorie a praktického výcviku je na dané autoškole.
K délce vyučovací hodiny praktického výcviku: vyučovací hodina trvá 45 minut a každý uchazeč o řidičské oprávnění skupiny B musí absolvovat výcvik v rozsahu 28 x 45 minut. Pokud má učitel ve vozidle více žáků a střídá je, tak by to nemělo být dřív než po 45 minutách. V záznamu o provozu výcvikového vozidla je vždy jeden řádek jeden uchazeč. Tam je uvedeno Jméno a příjmení uchazeče, evidenční číslo a číslo kurzu, počet odučených hodin, stav počítadla km před jízdou a po jízdě a čas zahájení a ukončení výcviku. Každou odučenou hodinu musí uchazeč na konci jízdy podepsat. Datum a počet odučených hodin zapisuje učitel také do průkazu žadatele o řidičské oprávnění, který by měl mít Váš syn u sebe.
Váš syn a jeho spolužáci by si měli pohlídat, co podepisují a kolik hodin jim učitel zapisuje.
Jenom pro upřesnění, 45 minut výcviku v řízení není 45 minut jízdy. Do této doby se počítá i předodjezdová prohlídka vozidla, seznámení s náplní hodiny (co se bude procvičovat) a vyhodnocení na závěr jízdy.
Co se týká učebnice, není povinnost autoškoly je dávat uchazečům. V kvalitnějších autoškolách dostávají učebnici uchazeči v ceně kurzovného, nebo alespoň k zakoupení.
Je dobře, když mají všichni uchazeči studijní materiály.
Zákon, který zmiňujeme je: Zákon č. 247/2000 Sb.
Zákon o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel
a jeho prováděcí vyhláška: Vyhláška č. 167/2002 Sb.
Vyhláška Ministerstva dopravy a spojů, kterou se provádí zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 478/2001 Sb.