pozastavené jízdy

Reagovat
pozastavené jízdy

Dobrý den,

chodím do autoškoly a jsem v půlce. Moje vyučující je semnou spokojená a nikdy jsem od ní neměla žádnou stížnost. Jednou podotýkám v pátek večer okolo 20h mi zvonil telefon a následně jsem obdržela sms, ve které bylo oslovení mě jménem, s výhružným podtextem, že se mám zaměřit na pravidla silničního provozu.
Když jsem následující den přišla do autoškoly ptala jsem se na to své vyučující a ona o ničem nevěděla. Načež vyběhla paní majitelka a začala na mě řvát, že smska byla vstřícna a co si to dovoluji, že jsem ještě nesplnila test, když jsem v půlce výuky. Řekla, že tu byla slečna, která měla stejné výsledky a teď neudělala jízdy. Byla jsem zaskočená, protože jsem nevěděla, že musím už umět všechny pravidla jako na zkoušku. Teorie v autoškole je stylem, že je každé ponděli od 17h, kde dvě hodiny povídá zřejmě dcera paní majitelky o provozu bez žádných témat. Nikde na stránkách nemají uvedeno, co budou daný den probírat a paní mi nebyla schopná odpovědět, jen řikala, že musím před jizdami přijít. Byla jsem jednou a pak musím splnit ještě jednu dvou hodinovku pravidel a první pomoc. Vše ale mi řekla moje vyučující, že v průběhu.
Nyní od incidentu, kdy na mě řvala a moje vyučující mi jen řekla, že je to normální, že se takhle chová běžně, tak zřejmě řekla, ať mě nedává nové termíny jízd. Prosím jak postupovat v tomto případě. Všichni koho jsem se ptala, se učili průběžně se svým vyučujícím a nemuseli mít splněné zkoušky. Může si tohle majitelka dovolit, že mi stopne jizdy?
Nepříjde mi toto jednání v pořádku a nejsem si jistá, zda se dá s touto paní vůbec jednat. Taky tedy nechci vědět, jak mluví s lidmi, kteří autoškolu neudělají na poprvé.

Děkuji



Reakce

Dobrý den, z Vašeho popisu absolvování autoškoly vyplývá, že nemáte povinnou účast na výuce teorie a že se můžete libovolně účastnit nějaké přednášky každé pondělí. Zákon 247/2000 Sb. ukládá povinnost provozovateli autoškoly před zahájením výcviku v řízení vozidla zajistit, aby žadatel o řidičské oprávnění byl seznámen se zásadami ovládání vozidla a teorií řízení a zásadami bezpečné jízdy výcvikového vozidla. Takže jste měla absolvovat minimálně tuto výuku před započetím praktického výcviku v řízení vozidla. Dále jste měla absolvovat minimálně 5 konzultací z výuky předpisů o provozu vozidel, alespoň jednu konzultaci výuky o ovládání a údržbě vozidla, 3 konzultace z výuky teorie zásad bezpečné jízdy, výuku zdravotnické přípravy a alespoň jednu hodinu opakování a přezkoušení. Pokud po Vás majitelka autoškoly chce vidět úspěšnost u testu, tak je to zřejmě z toho důvodu, že nechodíte na teorii. Pokud provádíte praktický výcvik a jste již v půlce povinných hodin, tak by Vše znalost pravidel silničního provozu a dalších předpisů měla být na takové úrovni, že by neměl být problém splnit test alespoň na minimálních 43 bodů. Majitelka autoškoly je zodpovědná za provoz autoškoly a způsob provádění výuky a výcviku. Pokud se k Vám chovala paní majitelka hrubě a s jejím chováním nejste spokojená, můžete přejít do jiné autoškoly.