Nespokojenost s délkou kurzu

Reagovat
Nespokojenost s délkou kurzu

Dobrý den,syn začal 30.5 kurz. Na radu majitelky sloučil A2,B. ( 28 000,-). První absolvoval teorii-test udělal v červenci. První jízdy musel autem, vyšly 11.8.,motocykl začal 23.8.,každý týden měl 1 jízdy auto i motocykl. Jízdy na motocyklu autoškola ukončila 7.9.(stihl odjet 6 jízd). S autem přestal, jelikož mu zbývá poslední jízda. Nejsme spokojení s délkou kurzu,proto jsme požádali o rozdělení a uznání odjetých jízd na motocyklu na jaře v novém kurzu,což prý nejde a finančně vychází,že nám vrátí ze zaplacené zálohy 22 000,- jen 300,-.Na jaře by jsme platili celý nový kurz motocyklu.
Jaké má syn možnosti, pokud nesouhlasíme s délkou kurzu,která vychází na cca 1 rok a zároveň nechci platit ještě další peníze za nový kurz motocyklu v případě rozdělení sdruženého ŘP ? Děkuji za odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,
Pokusím se odpovědět na Váš, ne zcela jasný dotaz.
Uvádíte, že Váš syn zahájil sdružený výcvik pro skupiny A2 + B, za autoškolou požadované školné ve výši 28.000 Kč. Vaše záloha na tento druh výuky a výcviku činila 22.000 Kč. Z Vašeho vyjádření usuzuji, že syn absolvoval kompletní výuku (teorii), praktický výcvik na motocyklu a praktický výcvik na skupinu B, bez jedné jízdy. Z uvedeného plyne, že vyčerpal všechny služby bez jedné jízdy na skupinu B a závěrečné zkoušky. Při Vašem požadavku rozdělení kurzu uvádíte, že je autoškola ochotna z již zaplacené zálohy 22.000 Kč, vrátit částku jen 300 Kč., což se Vám nelíbí. Jestliže Váš syn odebral všechny služby (krom jedné jízdy B a zkoušky) pak se nabízí otázka, proč naopak nepožaduje autoškola doplatek do původně deklarované částky 28.000 Kč.
Délka kurzu
Uvádíte, že kurz byl zahájen 30. 5… Váš syn následně absolvoval teorii (do provozu může až po osvojení si základních znalostí pravidel o provozu na pozemních komunikacích), poté zahájil praktické výcviky. Výcvik na motocyklu byl dle Vašeho vyjádření ukončen 7. 9. Neuvádíte, kdy ukončil praktický výcvik na B s jednou chybějící jízdou. Předpokládám, že cca zhruba ve stejný okamžik, tedy počátkem září. Pak musím konstatovat, že 3 měsíce (od 30. 5. do 7. 9.) na sdružený výcvik A2 + B není nikterak přehnaně dlouhá doba.
Svůj dotaz jste doručila 12. 11. 2022. Předpokládám, že v této době není Váš syn ještě po zkoušce. Neuvádíte však, co je příčinou toho, že se Váš syn dosud zkoušky nezúčastnil, nebo co jste udělali (syn x autoškola) pro to, aby zkouška mohla proběhnout. Vycházím z Vaší základní informace, že Vašemu synovi chybí ještě jedna jízda. Autoškola přihlašuje žadatele ke zkouškám až po ukončení výuky a výcviku. Je tedy potřeba, aby Váš syn dokončil jízdu, aby mohl být k těmto přihlášen.
Doporučuji absolvovat zkoušku pro obě skupiny A2 + B již nyní. Vzhledem k tomu, že v tomto již pozdním chladném počasí zcela určitě praktická zkouška na motocyklu neproběhne, máte možnost v době mezi zkouškami přejít k jiné, Vámi vybrané autoškole, bez dalších závazků k autoškole stávající.(nepotřebujete převodku). Je však potřeba upozornit, že nová autoškola zcela jistě předepíše několik praktických hodin navíc a to s ohledem na delší pauzu (do jara) a také proto, aby zjistila úroveň nabytých dovedností žadatele. Rozdělit zkoušku tak, aby syn dostal řidičské oprávnění na skupinu B a někdy na jaře dodělal praktickou část zkoušky na A2 u jiné autoškoly opravdu možné není.