Dotaz na lhůtu opravné zkoušky

Reagovat
Dotaz na lhůtu opravné zkoušky

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, v autoškole jsem neabsolvoval zkoušku na 1. pokus (bohužel jsem dostal jiné auto, které jsem nikdy neřídil a i jiného instruktora a důvod neúspěchu byla nejistota - neuměl jsem dát zpátečku a otevřít motor - což jsem opravdu neznal) a nyní jsem tedy dal požadavek, dělat opravnou zkoušku na autě, které se učím řídit. Bylo mi řečeno, že budu muset čekat, a již čekám 2 měsíce. Občas dostanu termín, který je následně zrušen (prý jsem vlastně ,,náhradník" a když uspějí u testu všichni žáci, musím čekat dál).
Chtěl bych se zeptat, je nějaký termín, do kdy se musí udělat opravná zkouška? Protože takhle by mi mohlo propadnout vše, a já bych si musel zaplatit nový kurz.

Děkuji za odpověď

Švestka



Reakce

Vážený tazateli,
to co popisujete s výměnou vozidla ke zkouškám je neobvyklé. Většinou se autoškoly snaží dodat nejen stejné vozidlo, ale i učitele, se kterým žadatel absolvoval praktické jízdy. Někdy se však stane, že se původní vozidlo porouchá a je potřeba k již naplánované zkoušce dodat vozidlo náhradní. Bylo by v tom případě seriózní ze strany autoškoly provést alespoň základní seznámení s vozidlem, zejména pokud se jedná o rozdílnou značku vozidel a případně i nějakou tu jízdu. Toto vše však není zákonem nikterak řešeno. Pokud se jedná o výmluvy autoškoly, že jste jen náhradník, pak doporučuji podat u Vaší autoškoly písemný požadavek ke stanovení termínu zkoušky a to prokazatelným způsobem. Autoškola má povinnost do 15 dnů od doručení Vašeho požadavku zažádat u příslušného úřadu o přidělení termínu zkoušky. Úřad má pak stejnou povinnost určit termín zkoušky tak, aby tato proběhla do 15 dnů od obdržení žádosti od autoškoly. Opravné zkoušky pak můžete provést nejdéle do jednoho roku od první absolvované zkoušky.