Ignorace ze strany Autoškoly

Reagovat
Ignorace ze strany Autoškoly

Dobrý den, prosím jak mám postupovat v případě - ignorace ze strany Autoškoly.
Již přes rok a půl dělám autoškolu. Nejdříve to bylo - Koróna, nestíháme. Pak mi nebrali telefon, když jsem se po třičtvrtě roku dostala ke zkouškám, neudělala jsem písemné, opět mě ignoroval - telefon nezvedá, na zprávy nereaguje nic. Pak mi volal sám od sebe po půl roce a ze konečně doděláme testy a že se mi ozve. Opět ticho a nebral mobil. Mezitím jsem otěhotněla - majitel autoškoly mi slíbil, že co nejdříve z důvodu těhotenství půjdu ke zkouškám. Bohužel - opět nereagoval na nic. Zprávy, telefon nic. Nyní jsem na neschopence pro rizikové těhotenství - jak mohu postupovat dal? Nemám peníze, nemám řidičák. Akorát jsem slepě věřila majiteli.



Reakce

Vážená tazatelko,
dle Vašeho popisu situace je asi zbytečná rada kontaktovat majitele autoškoly k případné domluvě o dalším postupu. Ve Vašem dotazu chybí podstatná data ke kvalifikované odpovědi. Není patrné datum, kdy byla provedena první teoretická zkouška testem. Vycházím z Vámi udaných nepřesných informací, dle kterých mohu jen dedukovat, že od první zkoušky uběhla již značná doba ovlivňující běh zkoušek. Pro Vaši orientaci uvádím obecně platný předpis, který stanovuje 3 zkoušky z pravidel, případně tři zkoušky z praktické jízdy. Pokud žadatel z některé disciplíny neuspěje u zkoušky 3x, musí si v daném předmětu doplnit vzdělání. Nejobsažnější je doplnění vzdělání z praktické jízdy (tj. 28 hodin). K tomu, abyste využila všech zákonných možností je k disposici doba jednoho roku od první zkoušky, ve Vašem případě neúspěšně vykonané z teorie. Vzhledem k tomu, že neuvádíte konkrétní data, propočítejte si, zda Vám od první zkoušky ještě zbývá nějaký čas na opakovací zkoušku a ostatní.


 
 


Vážená tazatelko,
zákon 247/2000 Sb., v § 32 odst. 2. a 3., stanovuje povinnosti provozovatele autoškoly a stejně tak i obecního úřadu s rozšířenou působností, v jehož působnosti je autoškola registrována. Zde se dočtete, že autoškola je povinna do 15 dnů po doručení žádosti žadatele o přihlášení k opakované zkoušce písemně přihlásit žadatele u obecního úřadu ke zkoušce. Příslušný obecní úřad je pak povinen neprodleně písemně sdělit žadateli prostřednictvím autoškoly místo, datum a čas konání zkoušky a to tak, aby byla zahájena nejpozději do 15 dnů po obdržení žádosti od autoškoly.
Proto doporučuji zaslat provozovateli autoškoly písemnou žádost o zařazení ke zkouškám a to prokazatelným způsobem, tedy doporučeně a na doručenku. Stejné znění žádosti mu pošlete i na e-mail. Opis žádosti zašlete na vědomí i úřadu, v jehož působnosti je autoškola registrována. Pokud toto nepomůže, můžete provozovatele autoškoly žalovat o náhradu škody. Bylo by vhodné napsat, o jakou autoškolu se jedná.
Další možností je si vzít žádost a dodělat zkoušky jinde.



 
 


Vážená tazatelko,
vše co potřebujete vědět k dalšímu postupu je již v předchozích dvou odpovědích obsaženo. Vzhledem k tomu, že od první neúspěšné zkoušky, která proběhla 5. 2. 2022, zbývá již velice krátká doba k využití všech zákonných možností, Vám bylo doporučeno co nejdříve zažádat o termín zkoušky průkazným způsobem, tedy písemně s odesláním doporučeně a na doručenku. To vše krom toho, že byste se zkontaktovala s provozovatelem autoškoly osobně. Provozovatel autoškoly má zákonem stanovenou lhůtu k zažádání o termín zkoušky od doručení Vaší písemné žádosti. Stejnou zákonnou lhůtu má i úřad ke stanovení termínu zkoušky od doručení požadavku autoškoly. Pokud hodláte využít žaloby k náhradě škody, pak musíte disponovat průkazným, důkazním materiálem. Tímto je právě již zmíněná písemná, doporučeným způsobem doručená žádost o zkoušku. Předpokládám, že je Vám již jasné, proč Vám bylo doporučeno zažádat o termín zkoušky písemně.



 
 


Vážená tazatelko,
všechny možnosti byly v minulých odpovědích již popsány. Zřejmě Vám jde o možnost přerušení jednoroční lhůty pro vykonání zkoušky ze zdravotních důvodů. Musím Vás však zklamat, jelikož zákon takovou výjimku nezná. Lhůta pro vykonání zkoušky Vám skončí dne
5. 2. 2023.
Máte možnost žalovat autoškolu o náhradu škody, která Vám údajně nečinností autoškoly vznikla, nelze však předjímat výsledek, pokud nepředložíte průkazný důkazní materiál, který by provozovatele autoškoly usvědčoval.