Poplatek za převod do jiné autoškoly

Reagovat
Poplatek za převod do jiné autoškoly

Dobrý den,

Ráda bych se zeptala ohl. poplatku za převod do jiné autoškoly, ale chce ho po mě nová autoškola, nikoliv ta stávající. V původní autoškole jsem za 2 měsíce absolvovala 4 hodiny teorie a odjela 1 jízdu trvající 30 minut (vleklý výcvik je tak mým důvodem k přestupu). Novou autoškolu jsem kontaktovala telefonicky, kde mi bylo řečeno, že to není problém a jak mám postupovat - zažádat o převodku ve stávající autoškole a dokumenty přinést. Až na místě mi bylo řečeno, že si autoškola za převod žáka do kurzu účtuje 10 000 Kč a že částka je dle zákona. Ne webových stránkách žádnou částku za převod uvedenou nemají. Navíc mám uhradit i celou částku za kurz, což je 25 000 Kč. Má otázka tedy je, zda je takové jednání v pořádku? Kdyby mi paní rovnou do telefonu řekla, že si účtují za převod navíc ještě 10 000 Kč, tak bych o převodu ani nepřemýšlela. Buď bych kurz ve staré autoškole rovnou ukončila, nebo zkusila absolvovat i když za dvojnásobek času, než jsem předpokládala. O tomto poplatku však předem nepadlo slovo, byla jsem srozuměna jen s cenou kurzu. Moc děkuji za odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,
Vámi popisovaná situace je zcela absurdní. Žádná částka 10 000 Kč dle zákona neexistuje. Smyslem předčasného ukončení a pokračování u jiné autoškoly je umožnit těm, kdo se přestěhují v průběhu kurzu do jiného města nebo nejsou spokojeni se službou, aby mohli pokračovat jinde a započítal se jim dosavadní výcvik.
Je obvyklé, když si autoškola účtuje za převod k ní částku v malých jednotkách tisíc. Je to na pokrytí režie a administrativy + zkoušky.
Dále je třeba uhradit zbývající jízdy, rozhodně ne celé kurzovné. Pak by tento institu ztrácel smysl. To byste si mohla rovnou zaplatit ceklý kurz od začátku.
Doporučujeme vybrat si úplně jinou autoškolu k dokončení.