Nespokojenost s autoškolou

Reagovat
Nespokojenost s autoškolou

Dobrý den,
v minulém týdnu jsem absolvovala první hodinu v autoškole. Předala jsem vyučujícímu/provozovateli autoškoly přihlášku a zdravotní posudek. Nedostala jsem žádné informace k průběhu výuky, k platbě (za výcvik jsem zatím nezaplatila), nepodepsali jsme žádnou smlouvu, zkrátka neproběhly žádné byrokratické úkony. Prostě jsem si sedla do lavice a poslouchala. Přístup vyučujícího byl celkově velmi pasivní.
Od minulého týdne jsem studovala sama, projížděla si otázky, konzultovala to s řidiči z mého okolí, učila se z učebnice, ...
Včera jsem po domluvě s vyučujícím absolvovala první jízdu. Neproběhlo žádné seznámení s vozem, žádné informace o tom, jak budou jízdy probíhat, nic. Sedla jsem za volat a bylo. Instruktor (stále ten stejný člověk) mi pár větami řekl, jak se auto rozjede, pak jsem to zkoušela sama po parkovišti a pak již v normálním provozu (ne rušném - po sídlišti, mezi bytovkami). Přístup instruktora mi během jízdy vůbec nevyhovoval. Téměř celých 90 minut mlčel (a vzdychal), občas řekl, co jsem udělala špatně, jinak nic. Vše nechával na mě, neprobrali jsme společně situace, které nastaly, neinformoval mě o tom, co se bude dít, na co je potřeba dát pozor a podobně. To, že nepřišla žádná motivující podpora/pochvala za jakýkoliv menší úspěch házím za hlavu. Přišlo mi, jako by to byla moje poslední hodina před zkouškami a já měla jít následující den k ostrým zkouškám. Tak se instruktor choval.
Chci Vás proto poprosit o radu, co v takové situaci mohu dělat. Chtěla bych zatnout zuby a autoškolu dokončit, ale bojím se, že mi tato autoškola zkazí nadšení k tomu naučit se řídit. Možná je ale takový přístup běžný...
Nevím, co bych mohla dělat v případě, že bych se rozhodla autoškolu změnit, když jsem tento výcvik zatím nezaplatila.
Děkuji za Vaše vyjádření a přeji krásný den.



Reakce

Vážená tazatelko,
je nezvyklé, aby autoškola zahájila výuku a výcvik dříve, než je vypořádáno finanční krytí alespoň části výcviku. To, že provozovatel autoškoly s Vámi, vyjel do provozu bez tohoto vypořádání, spíš svědčí o chaosu v agendě autoškoly. Pokud je pravdou to co popisujete a zatím jste neprovedla žádnou platbu za výcvik, pak doporučuji zvážit, zda má Vaše setrvání u této autoškoly nějakou budoucnost. Raději požádejte autoškolu o vrácení žádosti a posudku o zdravotní způsobilosti a kontaktujte jinou, se kterou dohodnete předem podmínky spolupráce. Stávající autoškola by Vám měla vydat zároveň i tzv. převodku potvrzující již absolvovaný výcvik. Pokud by provozovatel autoškoly nárokoval administrativní poplatek krom již odebraných služeb, vzhledem k tomu, že jste zatím nic neplatila, bude lacinější a rychlejší obětovat poplatek za nový posudek o zdravotní způsobilosti pro novou autoškolu bez další komunikace s autoškolou stávající.