Obnova profesniho prukazu - vyklad zakona na kazdem uradu jinak

Reagovat
Obnova profesniho prukazu - vyklad zakona na kazdem uradu jinak

Dobry den, Mam ridicsky a profesni prukaz platny od 31.03.2014 do 31.03.2019 a nasledovna skoleni dle zak. 247/2000 Sb., § 48 odst. (2) :
22.3.2016, 16.3.2017, 28.3.2017, 31.3.2017, 6.4.2017 - od toho data jsem byl v zahranici, vedel jsem to predem proto jsem si radeji udelal skoleni dopredu abych po navratu nemel shon. Pri navsteve uradu v Ceskem Brode jsem byl "vyhnan" od prepazky ze mi toto proste neuznaji ze je to "ocividne" (nevim co) a ze mi nevydaji novy profesak protoze jsem nechodil jednou rocne na skoleni. Ze pry jiz vlastne nemam platny profesni prukaz od roku 2017 protoze jsem se nezucastnil v roce 2018 dalsiho skoleni. Co dal?

Dekuji za odpoved Daniel Poul



Reakce

Vážený pane,
s politováním jsem nucen Vám sdělit, že dotčený úřad nepostupoval v rozporu s platnou právní úpravou.
Uznání profesní způsobilosti po kterém následuje vydání řidičského průkazu se záznamem profesní způsobilosti řidiče (PZŘ), nebo průkazu profesní způsobilosti řidiče (PPZŘ), předchází vyhodnocení splnění zákonných podmínek, mezi které, ve smyslu ustanovení § 52c odst. 2 písm. b) zákona č. 247/2000 Sb., doložení ze strany žadatele, "že se podrobil výuce v rámci pravidelného školení v plném rozsahu a způsobem předepsaným v § 48 (...)", uvedeného zákona. Aby příslušný úřad ve věci mohl objektivně rozhodnout, má povinnost splnění všech zákonných podmínek, prověřit a vyhodnotit tak, aby o takovém rozhodnutí nevznikly žádné pochybnosti.
Žádný členský stát EU, včetně ČR, nemůže uznat školení vykonaná s předstihem na pět let dopředu, neboť tento způsob popírá smysl a obsah příslušné směrnice 2003/59/ES, kterou jsou členské státy vázány.
Česká republika v odůvodněných případech toleruje školení řidičů absolvované zpětně (například z důvodu dlouhodobé nemoci, výkonu jiné profese, rodičovské dovolené apod.). V žádném případě nemůže uznat školení, která mají každoročně vzdělávat kvalifikovaného řidiče, jež jsou vykonána s pětiletým předstihem. Ani samotný odborný lektor akreditovaného školicího střediska v prvním roce nemůže objektivně vyhodnotit, jakou aktuální tématiku bude školit například v pátém roce.
Pokud byste předmětná školení absolvoval po svém návratu ze zahraničí, nepochybně by dotčený úřad neměl s uznáním školení zásadní problém.
Pro řešení Vaší aktuální situace, s ohledem na datum platnosti Vaší profesní způsobilosti, máte pouze 2 možnosti:
1) nejpozději do 31. 3. 2019 absolvovat chybějící a uznatelná 3 školení, nebo
2) po skončení platnosti profesní způsobilosti můžete absolvovat tzv. "návratové školení", což znamená kurz v rozsahu 35 hodin podle § 48 odst. 4 zákona č. 247/2000 Sb.
Závěrem dovolte jednu poznámku. Pokud jste pravidelné školení absolvoval u jednoho nebo více provozovatelů akreditovaného školicího střediska, je s podivem, že Vás žádný lektor, ani osoba potvrzující absolutorium pravidelného školení, neupozornili na to, že tato forma pravidelného školení není v souladu s platnou právní úpravou a tudíž na konci pátého roku platnosti PZŘ, bude její uznání přinejmenším problematické, neboť školení vykonaná na 5 let dopředu s největší pravděpodobností neuzná žádný úřad.