přes čáru...

Reagovat
přes čáru...

Dobrý den,
obracím se s žádostí o radu a pomoc. Já a moje sestra jsme nastoupily do stejné autoškoly ve Světlé nad Sázavou, k panu, který vlastní modrou škodu superb. Měly jsme hodně dobrých recenzí od našich spolužáku (pouze mužů). A jednu negativní od holky, kterou obě moc dobře známe. I přesto jsme se přihlásily. Největší chyba v mém životě. Obou je nám 17 let, proto máme ještě čas na autoškolu, přihlásily jsme se v březnu a každá jsme měly chodit jednou za 2 týdny.
Nejenom, že jsme neměly žádné hodiny teorie před jízdou a do teď jsme neměly pořádnou hodinu. Já mám odježděno 6 jízd (12h) a sestra 5 (10h), kvůli zkouškám jsme se domluvily, že až budeme mýt čas tak mu zavoláme a domluvíme další jízdy.
Ze dne na den mi neoznámil , že pokaždé za jízdu máme přinést 40 Kč (na naftu), já si peníze hlídám a kdybych je to věděla předem samozřejmě bych donesla. Pak se od spolužáku, kteří také dělají autoškolu, dozvím, že jsem nepřipravená kráva, která nepřinesla 40kč. Kvůli takový blbosti. Toto je ale opravdu nejmenší problém.
To že nám několikrát a opakovaně po slovní výzvě sahal na nohy a na ruce, došlo to i do závěru, kdy moje sestra šla na nádraží a instuktor s jinou žákýní, zastavil před vchodem do nádražní budovy, kdy bez slovního pozdravu. Chytl moji sestru zezadu za krk a za paži a strhl ji ze schodu na podlahu (nespadla, jenom ji stáhl dolů) a z blízka ji začal vyhrožovat. Ve stylu: ,, Jako jak si to představuje? , Ty si mi v neděli nezvedla telefon! Chceš tu autoškolu vůbec dodělat." apod. Viděla to ta žákyně a kamera, která je před vchodem. Moje sestra s plnýma rukama tašek, celou dobu mlčela a leknutím nic neřekla, pak ji tedy pustil a odešel. Následně se moje sestra doma s brekem sesypala, když to vyprávěl rodičům.
Dnes (6.6.22) jsem s ním po tomto incidentu měla jízdu, kdy stále měl podrážděné reakce a stále volal s nějakou paní z O2, moc ne mi nevěnoval, a když se věnoval tak to byly furt jenom vzdechy a kecy o tom jak cizí lidé umí hnedka jak sednou zavolant umí řídit a jeho osobní názory. Mezitím mi neříkal kam mám jet, takže pak hemuju v zatáčkách, uráží mě, tím že ho neposlouchám a že jsem žena takže jsem automaticky neschopná ve všech směrech. To že mi stále mačká pedály, když o tom nevím, pak chci zmáčknout spojku a ona tam není, protože je přiražená na podlaze . Dneska se mu zasekl pedál spojky v 1/3 a bez varování mi roztauje nohy a čumí na pedály. Já jsem na něj zvýšila hlas ,, Nedržím spojku!" a on ,,Ty jako na mě řveš?! " já jako že ,, JO.". Ano chápu , byla to z mojí strany trochu přehnaná reakce, ale po tom co všechno se stalo se mi nemůžete ani divit. Proto se potřebuju zeptat, zda při přestupu se platí celá autoškola znova nebo jenom hodiny a jízdy, které nám ještě chybí.? A zda to bude za cenu, kterou jsme původně platila u něj , ale jistě chápete dát 24 tis. znova za dva řidičáky, je z finančních důvodu nadále nedosažitelné. Tedy zda mi může autoškola, ke které přecházím dát novou cenu nebo původní, za kterou jsem ji koupila? A jak jinak bych měla situaci řešit?
Děkuji za odpověď
Prosím, aby můj dotaz byl zveřejněn.



Reakce

Dobrý den, k Vašemu dotazu ohledně přestupu a financí:
pokud se rozhodnete přestoupit do jiné autoškoly, což jste měla udělat už mnohem dřív, tak si v současné autoškole vyžádejte tzv. převodku (popis přestupu je popsán v záložce "pro žáky"). V převodce Vám současná autoškola potvrdí odučené hodiny teorie a praktického výcviku. Pokud máte zaplacené celé kurzovné, tak Vám musí vrátit zbytek peněz za neodučené hodiny. V nové autoškole budete absolvovat a platit pouze zbývající hodiny, které musíte splnit podle učební osnovy.
K tomu co uvádíte o způsobu výuky, výcviku a hlavně chování učitele:
Zákon 247/2000 Sb. ukládá provozovateli autoškoly povinnost, aby každý uchazeč o řidičské oprávnění před zahájením výcviku v řízení absolvoval seznámení se zásadami ovládání vozidla, teorii řízení a zásady bezpečné jízdy. Z uvedeného vyplývá, že je nepřípustné bez absolvování alespoň základní teorie začít s výcvikem v řízení.
K doplatkům 40 Kč za hodinu na naftu - pokud je tato platba uvedena v ceníku autoškoly a dostanete na to stvrzenku, tak je to v pořádku. Pokud platíte normální kurzovné a učitel vybírá tento poplatek tzv. "do kapsy", tak je to na oznámení na Českou obchodní inspekci.
A k fyzickému napadení Vaší sestry - to už je přímo na trestní oznámení, zejména pokud jsou k tomu i záběry z kamery.