úspěšnost žadatelů

Reagovat
úspěšnost žadatelů

Dobrý den,

jsem z většího města, kde je velký výběr autoškol a na závěrečné zkoušky je vždy více komisařů, kteří jsou daný den autoškolám přiřazeni náhodně. Jednu z autoškol jsem si vybrala na základě toho, že jsem s ní měla možnost začít relativně rychle s jízdami - na ŘP relativně spěchám, v létě potřebuji pracovně dojíždět kus za město (není to daleko, malý provoz, ale MHD se tam prakticky nedostanu). S jízdami jsme tedy začali bez zbytečných odkladů, ale i když jsem si jich několik přikoupila, na zkoušku jsem šla nepřipravena - pan instruktor má spoustu praxe jak se má jezdit a kdykoli se člověk jen trošičku vychýlí od jeho představ, hned zasahuje do řízení - ať už slovně nebo činy. Např. když se rozjíždím na semaforu do odbočky, tak chci prvně dokončit odbočení, vypnout blinkr, srovnat se a pak přeřadit na dvojku. Ale on mi několikrát přeřadil přímo v té zatáčce s tím, že motor už by tu dvojku zvládl. Má pravdu, dvojka už tam být může, ale on se 40 lety praxe je mnohem dále než já a pokud jsem jela natolik pomalu že motor "neřval" (pomalu jsem jela i s ohledem na možné chodce na přechodu), nepřišlo mi přeřazení za zatáčkou natolik závažné aby mi do toho musel zasahovat. Stejně tak třeba parkování - chápu že mi dupne na brzdu když se bojí o auto, ale on mi neustále zasahoval do řízení i když jsme parkovali mezi dvě čáry, točil mi volantem ("tady už měl být plný rejd", "takto vám to nevyjde doprostřed") a několikrát mi přeřadil 1/R zatímco já se rozhlížela abych dokázala vyhodnotit situaci. Opět nezpochybňuji jeho zkušenosti, nicméně jako žák si potřebuji některé věci "osahat" a jeho neustálé zasahování mě k samostatné a (přiměřeně) sebevědomé jízdě dovést ani nemohlo. Jeho teoretické znalosti na tom byly hůř, několikrát mi řekl že mám přednost před vozidly zprava (oba jsme byli na vedlejší) v situacích, kdy jsem přesvědčena že pravdu nemá (to mi potvrdili i další a mysleli si to i ti řidiči kteří zprava přijížděli) - když jednou málem došlo ke kolizi, začal na řidiče křičet "nevidíš že máš před sebou trojúhelník?", ale už neřešil že my ho máme taky a oni jedou z pravé strany.

Tohle všechno vedlo k tomu, že jsem i po několika extra jízdách šla na zkoušku nepřipravena a podle toho to také dopadlo, komisař se se mnou právem rozloučil. Od tohoto instruktora jsme na zkoušce byli ten den 4 a dopadli jsme všichni stejně, nebyli jsme připraveni na úspěšné složení zkoušky. Instruktor mi hned po zkoušce řekl, že jsem evidentně nebyla připravena a že bychom si měli domluvit další jízdy, ale já v tom nevidím smysl, cca od půlky kurzu jezdíme pořád po stejných trasách (a to v našem městě opravdu není o nové trasy nouze!), občas na benzinku, pro kávu,... do řízení mi zasahuje pořád stejně. Změna instruktora v rámci autoškoly není v dohledné době možná, takže se začínám poohlížet po změně autoškoly. Není to zrovna levná záležitost a navíc mám už jen 2 pokusy na praktickou část (s teorií problém nemám), takže bych ráda vybrala pečlivě. Dá se prosím někde dohledat úspěšnost žadatelů o ŘP na základě konkrétního instruktora, případně aspoň konkrétní AŠ? Magistrát taková data určitě má nějak k dispozici, jen jsem je nikde nedohledala jako veřejná. Chápu, že při zkouškách hraje nějakou roli i komisař, ale pokud bývají přiřazeni náhodně, nemělo by to v dlouhodobých statistikách hrát nijak významnou roli. Naopak hodnotím jako plus pokud nějaký instruktor dokáže dlouhodobě připravovat žáky na zkoušky i u přísnějších komisařů.

Děkuji.



Reakce

Vážená tazatelko,
z popisu průběhu Vašeho výcviku v autoškole je zřejmé, že jste měla situaci s Vaším učitelem autoškoly řešit daleko dřív. Pokud máte výhrady k jeho výuce, zásahům do řízení atd. měla jste možnost požádat vedení autoškoly o výměnu učitele. Jestliže změna učitele nebyla možná, jak popisujete, tak jste měla změnit autoškolu. Postup jak vybrat autoškolu najdete na stránkách: https://www.autoskolsky-ombudsman.cz/jak-vybrat-autoskolu.html. Úspěšnost žadatelů o ŘP na základě konkrétního učitele AŠ, případně konkrétní AŠ se nevede a dohledat se nedá, pokud si ji nevede autoškola sama a nemá ji zveřejněnou na svých stránkách. Každopádně před další zkouškou doporučujeme absolvovat dostatek doplňovacího výcviku tak, abyste na opakovanou zkoušku šla řádně připravena.