Odnětí profes.osvedceni učitele AŠ

Reagovat
Odnětí profes.osvedceni učitele AŠ

Dobrý den,mám dotaz ohledně vrácení prof.osv.ucitele AŠ.Jsem řidič z povolání a v loňském roce mě byl odebrán ŘP za dopravní nehodu na půl roku.Vracen mě byl ŘP po 3.mes.Na základě toho,komisař okres.uradu Bruntál,nahlásil tuto skutečnost na KÚ v Ostravě.Tim pádem jsem pozbyl prof.osvedceni ua.Zaroven mě bylo oznámeno,že prof.osvedceni mohu získat po 3 letech a to po absolvování celého kurzu AŠ pro učitele.V zákoně 241 o provozovani.autoskol v paragrafu 21 odst.d se říká,mohu požádat po uplynutí 1 roku od vrácení ŘP po vykonání zkoušky o vrácení prof.osv.ucitele AŠ.Muzete mi ,prosím,objasnit tuto mou záležitost?Bude mi v tomto roce 60.A za 3 roky už si asi neodvážim absolvovat celý kurz na plné osvědčení UA.Dekuji za zprávu.



Reakce

Vážený tazateli,
věc není jednoduchá. Pro kvalifikovanou odpověď budeme potřebovat poslat mailem spisový materiál k přestupku a k řízení o odnětí profesního osvědčení. Pošlete to prosím a potom Vám odpovíme.

 
 


Vážený tazateli,
právní úprava v § 21 zákona č. 247/2000 Sb. stanoví podmínky pro udělení profesního osvědčení učitele autoškoly. Tam je mimo jiné uvedena podmínka v odst. 2 písm. e)
„(2) Držitelem profesního osvědčení může být osoba, která
e) která nemá soudem nebo správním orgánem uložen trest zákazu řízení motorových vozidel a které v posledních třech letech nebyl takový trest uložen.“
Tato podmínka je podle smyslu a účelu zákona pouze pro první udělení a dalo by se dovodit i na „rozšíření“ profesního osvědčení. Rozšíření však není samostatně definováno.

Podmínka podle § 24 odst. 2 cit. zákona je výslovně stanovena pro „vrácení“ profesního osvědčení. Lhůta se vztahuje na datum právní moci rozhodnutí o odnětí profesního osvědčení, tedy ve Vašem případě rozhodnutí Krajského úřadu ze dne 28. 5. 2021. Nevíme přesně datum právní moci, ale bude to začátek června. Tedy začátkem června byste mohl žádat o vrácení. Ideální stav je ten, abyste nejprve složil zkoušku. Tu můžete složit kdykoli před uplynutím roční lhůty.
Doporučujeme nejdříve zajít na příslušný odbor na krajském úřadu a celý postup s nimi projednat.