Autoškola

Reagovat
Autoškola

Dělal jsem autoškolu a skončil jsem protože jsem byl nespokojenost teorie žádná a jízda jedna za měsíc někdy i jedna za dva měsíce a měl jsem to na splátky (na čtyřikrát) což jsem zaplatil částka dohromady 9500kč mám nárok na vrácení nějaké částky,jízd jsem měl odjezdenych prý půlku děkuji



Reakce

Vážený tazateli,
dle zákona 247/2000Sb. je jedna vyučovací, nebo i výcviková hodina stejná jako ve školství. To znamená 45 minut. Předpokládám, že jste absolvoval kurz skupiny B dle individuálního studijního plánu, což je celkem 9 hodin teorie, které Vám musí autoškola poskytnout a Vy jste povinen je absolvovat. Není zde žádná úleva, ani možnost výuky formou e-learningu. Praktický výcvik v jízdě obsahuje 28 výcvikových hodin, jejichž absolvování podepisuje žadatel ihned po výkonu do výkazu o provozu vozidla. Krom toho máte absolvovat 2 hodiny praktické údržby a 4 hodiny praktické zdravotní přípravy. Autoškola má povinnost při zahájení výcviku vydat žadatelům průkazku, do které zapisuje hodiny absolvovaného výcviku. Pokud jste skončil v autoškole předčasně, je autoškola povinna vydat doklad o částečně absolvované výuce a výcviku, zároveň Vám vrátí žádost o přijetí k výuce a výcviku a posudek o zdravotní způsobilosti. K tomu vydá vyúčtování odebraných služeb a nespotřebované školné vrátí. Pokud by tak provozovatel autoškoly neučinil, jednalo by se o neoprávněné obohacování. Pokud nebude vykázané spotřebované školné odpovídat realitě, doporučuji podat podnět k úřadu, u kterého je autoškola registrována k provedení kontroly.

 
 


Vážený pane Ivane,
je patrné, že jste nedostatečně pochopil obsah odpovědi, zejména pak význam poslední věty. Odpovědí nebylo doporučeno se kontaktovat s registrujícím úřadem za účelem řešení navrácení zbylých peněz z nevybraného výcviku. Byl jen vyjádřen obecný postup ukončení spolupráce s autoškolou včetně náležitostí. Doporučuji ještě jednou přečíst celou odpověď, abyste zjistil, že jediný doporučený kontakt s registrujícím úřadem je obsažen právě v poslední větě, z důvodu případně rozdílně vykazovaných činností autoškolou ve vyúčtování odebraných služeb a tvrzením tazatele o počtu absolvovaných hodin. Tazatel ve svém dotazu uvádí, že teorie neproběhla žádná, jízd jen poskrovnu, přičemž mu bylo sděleno, že má odjetu již polovinu výcviku. Jeli pravdivé tvrzení tazatele o průběhu výcviku, pak je evidentní, že výcvik neprobíhal v souladu s předepsanými postupy a v tomto okamžiku je na místě doporučit tazateli, kontaktovat registrující úřad k provedení kontroly předmětné autoškoly.