Dotaz - rozšíření ŘO z automatu na manuál.

Reagovat
Dotaz - rozšíření ŘO z automatu na manuál.

Dobrý den,

chci se zeptat. Mám ŘO s omezením na automatickou převodovku, ale potřebuji si ho rozšířit na manuál. Už mám vše dojednané a tak se chci zeptat. Když bych tu jízdu s komisařem zvládla, tak jak to potom pokračuje? Jak dlouho trvá zrušení omezení na řidičský průkaz? Čeká se na to stejně jako na nový řidičák anebo se to dělá na počkání?

Děkuji.



Reakce

Dobrý den,

postup při rozšíření z Ba na B je obdobný jako při jiné zkoušce. Při tomto rozšíření se provádí tzv. doplňková zkouška z praktické jízdy a v případě jejího úspěšného složení se postupuje stejně jako při jakémkoliv vydání nového řidičského průkazu. Tedy s potvrzenou žádostí si dojdete požádat o vydání nového řidičského průkazu (lze na kterémkoliv odboru dopravy úřadu obce s rozšířenou působností), kde s vámi vše sepíší a předají k realizaci. Jelikož už jste držitelem řidičského oprávnění na skupiny Ba, můžete využít zrychleného vydání za poplatek 700,- Kč, kdy bude nový řidičský průkaz připraven k převzetí do 5 pracovních dnů od podání žádost. Pokud tento postup nevyužijete, nový řidičák bude připraven do 20 dnů. Běžná doba je ale kratší, většinou do 10 dnů je nový průkaz připraven k vyzvednutí. Proces není možné realizovat na počkání.

Omezení na Ba přestane platit v zásadě po převzetí nového řidičáku.

 
 


Rozšíření z oprávnění na skupinu B automat na celé B se provádí tzv. doplňkovou zkouškou, tedy musíte absolvovat praktickou zkoušku z jízdy na vozidle pro skupinu B s manuální převodovkou. Jelikož neděláte teoretickou zkoušku - test z předpisů, tak v případě hodnocení "neprospěl" není důvod k odebrání stávajícího oprávnění.