Rada ohledně křižovatky v obytné zóně

Reagovat
Rada ohledně křižovatky v obytné zóně

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o řešení této křižovatky v Hrobčicích okres Bílina viz přílohy. Jel jsem v obytné zóně ve směru vozidla z výhledu a chci se zeptat jak správně projet křižovatkou? Z žádné strany se nepohybovalo žádné vozidlo ani děti... Předem děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem Renč Milan


Přílohy:


Reakce

Vážený tazateli,

na křižovatce kde nevyplývá přednost v jízdě z dopravního značení musí dát řidič podle §22 odst.2 zákona č. 361/2000 Sb. přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava. Toto ustanovrní platí i pro obytnou zónu.

Rozdílné je však vyjíždění z obytné zóny dle §23 odst.1 zákona č. 361/2000Sb. Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.