Sporné ukončení závěrečné zkoušky sk. B

Reagovat
Sporné ukončení závěrečné zkoušky sk. B

Hezký den,
při závěrečné zkoušce, kdy bylo v provozu dost aut i chodců (čas mezi 7:30 - 8:00) jsem z dálky viděla na přechodu pro chodce přecházet lidi. Zpomalila jsem jelikož jsem byla dostatečně daleko od přechodu nebylo potřeba zastavit. I přes to jsem se ohlédla znovu pro jistotu. Nikdo tam nebyl, tak jsemjela dál.
Když jsem byla již na přechodu pro chodce přední částí vozu, tak mi tam vběhla zběsilá matka s ,,vlajícím,, dítětem za sebou. V tu chvíli již bohužel nebylo možné zareagovat. Jednak ve chvili kdy bych zastavila, bych byla za přechodem, za další za mnou byla menší kolona aut a náhle zastavení vozidla by způsobilo řetězovou dopravní nehodu. Učitel sedící vedle mě, který má být připravený okamžitě zasáhnout do řízení nic neudělal (nezareagoval, nezašlápl mi to atp.). Paní na přechodu se zastavila čelem k našemu boku a nehrozila srážka. Okamžitě jsem se omluvila a řekla jsem, že vzhledem k situaci, která nastala bohužel reagovat jinak nešlo, kor když nezareagocal ani učitel.
Přes to jsem bohužel u zkoušky neuspěla a musím ji opakovat. Je ale divné, že ani učitel nezasáhl a nic k tomu neřekl. V dané situaci opravdu nešlo reagovat jinak. Dle mého mínění proběhlo vyloučení neprávem. Jsem z celé situace velice smutná a mrzí mě to. Jízdu jsem jinak měla v pořádku.
Je toto důvod k vyloučení? Neměl by učitel do řízení v případě nebezpečí zasáhnout?
Děkuji za odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,
z dotazu nejsme schopni posoudit, zda šlo zastavit nebo ne a jak uvádíte, tak učitel také nereagoval. Zajisté Vám byl předložen k podpisu záznam o zkoušce, kde toto pochybení bylo zkušebním komisařem popsáno. Jestliže jste s ním nesouhlasila, měla jste ho odmítnout podepsat.
Pokud nesouhlasíte s výrokem zkušebního komisaře, tak máte možnost obrátit se na Ministerstvo dopravy ČR, které provádím státní odborný dozor nad zkušebními komisaři a vznést námitku proti rozhodnutí zkušebního komisaře. Vyžádat si tento záznam a k námitce jej přiložit.