Pomoc o radu

Reagovat
Pomoc o radu

Dobrý den chci se zeptat já jsem ukončil autoškolu v polovině kurzu. S majitelem jsme se dohodli že mi teda vrátí peníze na to došlo ale vrátil mi jenom za neodjeté jízdy ale měl mi správně vrátit i za teorii která u mě neproběhla protože když jsem nastupoval tak se ještě se nemohla vyučovat teorie ale začali jsme rovnou z jízdami potom jsem si dál 2 a půl měsíce pauzu ale majitel tvrdí že jsem nemohl jezdit když jsem neměl teorii. A vůbec mi nedal žádný papír o tom že ukončuji kurz autoškoly dal mi jenom doklad že jsem si převzal peníze za neodjeté jízdy.
Děkuji Janík



Reakce

Dobrý den, reakci na Váš dotaz rozdělím na několik částí.
1. Pokud jste nastupoval do autoškoly v době, kdy bylo vládou ČR zakázáno provozovat činnost autoškol, tak nešlo učit teoretické předměty ale ani praktické jízdy.
2. Zákon 247/2000 Sb., který je základním předpisem o provádění výuky a výcviku a upravuje činnost autoškol, naprosto jasně v § 26 stanoví, že výcvik musí navazovat na teoretickou výuku a v § 27 je uvedeno, že provozovatel autoškoly je povinen před zahájením výcviku v řízení vozidla zajistit, aby žadatel o řidičské oprávnění byl seznámen se zásadami ovládání vozidla a teorií řízení a zásadami bezpečné jízdy výcvikového vozidla.
Z uvedeného je patrné, že bez předchozí výuky teorie neměl být zahájen výcvik v řízení vozidla.
3. Pokud přecházíte do jiné autoškoly, je povinen provozovatel stávající autoškoly vydat tzv. převodku, neboli doklad, ve kterém je uveden počet odučených hodin teoretického a praktického výcviku. Bez tohoto dokladu budete v nové autoškole platit znovu celou cenu za výuku teorie a praktický výcvik. Současně s převodkou Vám musí vrátit žádost do autoškoly a posudek o zdravotní způsobilosti.