Oprávněnost zásahu instruktora autoškoly při zkoušce

Reagovat
Oprávněnost zásahu instruktora autoškoly při zkoušce

Situace se týká mého rodinného příslušníka, který skládal zkoušku z jízdy.

Celá zkouška probíhala v pořádku, komisař měl jen drobné poznámky, vše bylo v pořádku a lze se domnívat, že by zkouška dopadla nakonec dobře.

V závěru zkoušky ale na rovné (!) silnici instruktor z autoškoly zasáhl do řízení - strhnul volant doleva. Na základě tohoto pak komisař zkoušku ukončil jako nezdařenou.

Odůvodnění ze strany instruktora znělo, že auto bylo příliš blízko patníku. Později jsem se dozvěděl, že pán z autoškoly má jakési svoje pravidlo dodržování půl metru odstupu od kraje vozovky. Dle mého názoru (a po chvíli hledání) si tento požadavek pan instruktor takzvaně vycucal z prstu.

Pan komisař jen prohlásil, že pán z autoškoly sedí vpravo a vidí tedy nejlépe, tak není co řešit.

Vzhledem k tomu, že si autoškola účtuje další poplatky za administrativu kolem zařizování zkoušek + samozřejmě poplatky za případné jízdy navíc, jeví se krok učitele jako schválnost aby ze žáka vytáhl více peněz.

Lze nějak rozporovat takový zásah do řízení ze strany učitele?

Přestup do jiné autoškoly je taky na zvážení, ale s jinými autoškolami v lokalitě je problém s časovou organizací - současná AŠ je jediná v okolí, která je ochotna dělat jízdy večer (studentka má zaměstnání).



Reakce

Vážený tazateli,
z dotazu nejsme schopni posoudit, zda se jednalo o vymyšlenou chybu. Vašemu příbuznému byl jistě předložen k podpisu záznam o zkoušce. Jestliže s ním nesouhlasil, měl ho odmítnout podepsat.
Jestli nesouhlasí s výrokem zkušebního komisaře, tak má možnost obrátit se na Ministerstvo dopravy ČR, které provádím státní odborný dozor nad zkušebními komisaři a vznést námitku proti rozhodnutí zkušebního komisaře. Dále si vyžádat tento záznam a k námitce jej přiložit.