Výuka (teorie) - počet hodin

Reagovat
Výuka (teorie) - počet hodin

Dobrý den,
mám dotaz ohledně počtu hodin teoretické výuky.
Momentálně čekám na opravné závěrečné jízdy na sk.B, před kterými mě autoškola nutí si dokoupit dvě hodiny cvičných jízd, ačkoliv s tímto nesouhlasím.
Můj dotaz se ale týká povinné teoretické výuky.
V Příloze č. 3 k zákonu č. 247/2000 Sb. jsem se dočetla, že výuka má trvat 36 hodin.
Při nástupu do autoškoly mi však bylo řečeno, že výuka bude trvat pouze hodin 9 (tehdy jsem nevěděla o těch nutných 36h, tak jsem to brala jako fakt).
Reálně však proběhly pouze 2 hodiny výuky v učebně. Další hodiny byly zrušeny ze strany autoškoly s vysvětlením, že učitel omarodil, při další mé žádosti o dokončení této výuky, že je dlouhodobě nemocný atd. Pak následovalo zastavení z důvodu Covidu a nyní po uvolnění jsem absolvovala písemné etesty, následně jízdy, které jsem nezvládla a jak jsem psala na začátku, čekají mě opravné jízdy.
Jde mi o to, jak postupovat v souvislosti faktického neumožnění teorie, jestli mi je autoškola povinna či nepovinna vrátit peníze za neumožněnou výuku,zda to není bezdůvodné obohacení, případně jak se můžu bránit.
Předem děkuji za odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,
zde se jedné o výuku dle tzv. individuálního studijního plánu, kdy se výuka, ale ne výcvik, provádí formou konzultací. Zákon říká, že jedna hodina konzultace připadne na 4 hodiny výuky dle učební osnovy a zbytek je formou samostudia. Zde tedy autoškola nepochybila.
Autoškola, ale porušila zákon tím, jak říkáte, že ty hodiny konzultací byly pouze dvě. Což je pro řádné získaní potřebných znalostí žalostně málo. Zde doporučuji obrátit na příslušný úřad obce s rozšířenou působností, u kterého jste skládala zkoušku a dát podnět na prošetření daného porušení zákona ze strany autoškoly.
Pokud jste neobdržela to, co jste zaplatila, tak můžete požadovat vrácení poměrné částky, ale ta bude pro případné vymáhání velmi malá a tento postup se Vám časově nevyplatí. Raději bych se s autoškolou snažil dohodnou, aby tuto částku požila na doplňkové jízdy před další zkouškou.