Zastavení před kruhovým objezdem

Reagovat
Zastavení před kruhovým objezdem

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na správném způsobu zastavení před vjetím na křižovatku s kruhovým objezdem. Existuje několik různých názorů, včetně odborných.

Popis situace:
Při opravě kruhové objezdu byla hranice křižovatky označena žlutě a posunuta před přechod pro chodce. Je správné při vjetí na kruhový objezd zastavit na žluté čáře a v jízdě pokračovat až po dání přednosti vozidlům na kruhovém objezdu?

Dle státního úředníka není toto správné a požaduje, aby řidič zastavil na dříve stanovené hranici, i když mu bylo oponováno, že by stál na přechodu pro chodce. Toto své tvrzení odůvodňuje tím, že se jedná o zastavení vozidla, což je nezávislé na vůli řidiče.

Děkuji za ochotu zabývat se tímto problémem a přeji hezký den.





Reakce

Vážená tazatelko,

vzhledem k tomu, že blíže nespecifikujete jaké svislé dopravní značení je u zmíněného kruhového objezdu instalováno, lze jen konstatovat, že pokud má řidič dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu dle §22 odst.5 zák. č. 361/2000 Sb., učiní tak na místě odkud má náležitý rozhled do křižovatky. Může se tedy stát, že to bude právě na přechodu pro chodce, pak se opravdu jedná o zastavení vozidla, které je nezávislé na vůli řidiče.