Neumožnění vykonávání zkoušek

Reagovat
Neumožnění vykonávání zkoušek

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, spíše však apelem ohledně povolení zkoušek k získání ŘP. Chápu, že toto téma není úplně nic ve spojitosti s autoškolami, se svou autoškolou a hlavně instruktorem jsem maximálně spokojena, jde však o velmi závažnou situaci komplikující například u mě pracovní dostupnost.

Výcvik jsem započala v září, do toho jsem onemocněla, hned pak se kompletně zavřely autoškoly. Zpět k výcviku jsem se dostala v lednu, nyní jsem s výcvikem hotova a tento, maximálně příští týden jsem měla vykonávat zkoušky.

Chápu, že situace je, jaká je, nezlehčuji ji, nicméně nechápu, jaký je problém v konání zkoušek za zvýšených hygienických podmínek. Všichni stejně nosíme respirátory, auto lze dezinfikovat po každém studentovi, jedná se navíc o 20 minut jízdy, i v plném autobusu trávím denně více času, písemné testy jdou realizovat naprosto bez problémů. Před započetím zkoušky se také dají realizovat antigenní testy, když to jde všude jinde, proč ne tady. Z mého pohledu studenta autoškoly to vypadá, jakoby se komisařům spíše nechtělo pracovat, nicméně to nikde šířit nebudu, ráda bych ty zkoušky udělala.

Tato situace, která zde nastala, je velmi problematická, zejména u nás, kteří mají ukončený výcvik. Abych nevypadla z praxe, musím si platit každý týden alespoň jednu udržovací jízdu, o tom, že mi před domem stojí auto, které nemohu řídit (měla jsem končit začátkem listopadu a prodejce již nemohl čekat), či tom, jaké problémy mi to způsobuje v pracovní oblasti, ani nemluvím.

Prosím tedy o dialog s MDČR ohledně zkoušek pro ty, jež ukončili výcvik, pro školy je tato situace také velmi nepříjemná, bůhví jak dlouho to bude zase trvat.

Děkuji za Váš čas a jsem s pozdravem



Reakce

Dobrý den,
s mnohým z Vašeho vyjádření nelze než souhlasit. Určitě je mnoho dalších skupin pracovníků
v různých oborech, kteří jsou v obdobné situaci jako učitelé autoškol a zkušební komisaři. Ministerstvo zdravotnictví naši situaci neřeší. Učitelé škol, kteří provádí výuku on line, budou přednostně očkovaní, ale o učitele autoškol, kteří jsou v přímém několikahodinovém kontaktu s uchazeči, se nikdo nezajímá. Dialog s MDČR probíhá a zástupci autoškol a zkušebních komisařů hledají společné řešení, jak bezpečně pro všechny zúčastněné, závěrečné zkoušky uchazečů provádět.
Takže zatím Vám nezbývá než jednou týdně jezdit jednu udržovací jízdu, nebo počkat až se obnoví provádění závěrečných zkoušek a potom si přikoupit potřebné hodiny pro zvládnutí závěrečné zkoušky z praktické jízdy.