Přechod do jiné autoškoly

Reagovat
Přechod do jiné autoškoly

Dobrý den,
nejsem spokojena s autoškolou z více důvodů.
1) kurz začal v červnu 2020, první jízda na konci ledna, 2. v půlce února ...
Takže to vypadá do léta.
2) krácení hodin - odjeta jedna hodina, napsány 2
3) kouření instruktora při jízdě
Kdybych chtěla přejít jinam, kolik by mi měla autoškola vrátit peněz. Mám tedy odjety zatím 2 jízdy. Je to asi individuální, ale alespoň přibližně.
Děkuji.



Reakce

Vážená paní,
nelze na Váš dotaz reagovat s maximální přesností, jelikož neuvádíte, alespoň pro hrubý, obecný výpočet další náležitosti. Vůbec například neuvádíte, kolik jste absolvovala hodin teoretické výuky. Žadatel může do provozu až po řádném osvojení si znalostí pravidel o provozu na pozemních komunikacích. Tuto povinnou část nevyjadřujete. Znamená to, že jste vyjela do provozu bez teoretického vyučování? Nevím k jaké dohodě mezi Vámi a autoškolou došlo z hlediska délky kurzu s ohledem na možnosti kapacity autoškoly. Obecně lze vyjádřit, s ohledem na události uplynulého roku, že se v současné době autoškoly potýkají s dluhem ve výuce a výcviku vůči žadatelům před Vámi a proto lze očekávat, že bude výcvik trochu delší, než bylo zvykem.
Jedna výcviková hodina činí 45 minut. Jestliže jsou vykázány dvě hodiny, pak měla doba praktického výcviku dosahovat 90 minut. Pokud Vám takto učitel krátí výcvikové hodiny oproti tomu, co vykazuje, pak se jedná o okrádání zákazníka. Tento fakt doporučuji dát autoškole na vědomí a žádat nápravu, nebo jak sama uvádíte, pro nespokojenost změnit autoškolu. Stejnou reakci můžete uplatnit vůči učiteli, i co se týká kouření. Pokud jste se rozhodla přejít do jiné autoškoly, pak doporučuji toto oznámit současnému majiteli autoškoly a požádat ho vydání potvrzení o částečném absolvování výuky a výcviku (tzv. převodka) a vyúčtování odebraných služeb. Autoškola by Vám poté měla vrátit Vaši žádost, posudek po zdravotní způsobilosti a tzv. převodku. Pokud jste absolvovala pouhé 4 hodiny jízdy, pak by vratka peněz měla činit převážnou část, cca 6/7 z celkového školného. Je ale nutné podotknout, že některé autoškoly ještě účtují poplatek za tzv. administrativní úkony. Veškerou komunikaci s autoškolou doporučuji podepřít písemným vyjádřením,.