Diskriminace a urážky komisaře při závěrečné zkoušce

Reagovat
Diskriminace a urážky komisaře při závěrečné zkoušce

Dobrý den,
Nedávno jsem skládala závěrečnou zkoušku z autoškoly na ŘP typu B. Neprošla jsem kvůli dvěma směrovkám a tomu, že se málo dívám do zrcátek. To však není hlavní věc, která mě trápí, jsem si těchto chyb vědoma a naprosto chápu, proč jsem zkouškou neprošla. Věc, která mi na zkoušce vadila a vyvedla z míry, byly neustálé urážky a diskriminující výroky pana komisaře.
Tak třeba například potom co jsem podruhé zapomněla dát směrovku na mě začal strašně nahlas křičet: “Kolikrát to ještě zapomeneš dát? Vy holky jste tak blbé!” Poté co jsem se nepodívala do zrcátka při odbočování vpravo do ulice zase spustil, tentokrát na mého učitele autoškoly: “To ta holka byla tak neschopná i při výcviku?” Také když jsem se snažila jet pomalu přes hrbolatou cestu, abych neničila auto a neskákalo to, řekl; “No tak jedeme, ne? Proč jedeš jak připosraná?” A ke konci zkoušky, když už jsme se blížili zpátky k institutu pronesl “Já bych ti ten řidičák i dal, kdyby sis ještě dokoupila minimálně 2 jízdy v autoškole, ale vy ženské, jakmile dosáhnete svého, tak se na nás všechny vyserete. Takže si to pěkně ještě příště zopakuješ!” Netřeba ani dodávat, že takové drobné poznámky typu výřiků: “No tak jedem, ne?” a “To jako ti přijde, že takto jsi to udělala dobře?”, měl hned několik po celou dobu jízdy.
Jistě potom chápete, jak mě to zneklidnilo, totálně vyvedlo z míry a nedokázala jsem se už plně soustředit na jízdu. Dokonce jsem 2 krát měla i slzy v očích z toho, jak mi neustále nadával a shazoval mě.
Je taky třeba dodat, že podobnou zkušenost mělo i více mých známých, kdy většinou žádná holka u něj ŘP neudělala (alespoň ne napoprvé) a na všechny měl podobné narážky a urážky.
Má otázka tedy zní: Jde s tímto něco dělat?
Je mi naprosto jasné, že pokud podám stížnost na vedení tohoto dopravního institutu, nikam se nejspíš nedostanu, protože si určitě budou stát za svými zaměstnanci. Jde to tedy nějak jinak právně řešit? Nebo by bylo lepší to spíše medializovat a upozornit na to širší veřejnost?
Protože opravdu mi nepřijde normální takové ZNEUŽÍVÁNÍ vysokého postavení a šikana žadatelů a ŘP, kteří se většinou ani nemůžou bránit proti takovým urážkám, jelikož řidičský průkaz jednoduše potřebují.
Děkuji mockrát předem za odpověď.



Reakce

Vážená tazatelko,

zkušební komisař je ze své pozice primárně úředník a pokud se jako fyzická osoba neztotožňuje se základními zásadami etiky a pravidly slušného chování, tak jako úředník je tomu povinen. Každý úřad má svůj etický kodex a co do jednání a vystupování je každý úředník v rámci úředního jednání, kam patří i zkouška žadatele o řidičské oprávnění, povinen jednat slušně, zdvořile a korektně a musí být schopen v každé situaci ovládat svoje emoce. K tomuto postupu je vázán i zákonem o úřednících. Ve Vašem případě máte možnost si na jednání zkušebního komisaře stěžovat tajemníkovi úřadu, kde je zkušební komisař zaměstnán. V případech, kdy se tyto excesy, byť zřídka, objevují, učitelé k těmto věcem zpravidla mlčí, neboť se obávají následků v podobě přísných zkoušek a zvýšené neúspěšnosti dalších žadatelů u zkoušek. I z těchto důvodů doporučujeme stížnost adresovat příslušnému krajskému úřadu, odboru dopravy, jehož pracovník se stížností bude zabývat a při jejím šetření a vyhodnocení, jelikož není zatížen místními poměry a osobními vazbami, ji bude řešit nestranně a nezaujatě a závěry budou směřovat ke zjednání nápravy, případně k omluvě zkušebního komisaře.
Je nepřijatelné, aby úředník, rozhodující při státní zkoušce jednal s jejími účastníky podle svých momentálních nálad, emocí a životních zklamání.