Dotaz k této křižovatce

Reagovat
Dotaz k této křižovatce

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat na dání přednosti v této křižovatce (viz obrázek: 1, 2).
Jedná se o křižovatku v obci Zeleneč, kde ulice Čsl. armády je hlavní ulicí, ulice Mstětická je vedlejší ulicí a ulice Polní je obytnou zónou.
Když tedy vyjíždím z ulice Mstětická (viz obrázek: 3), tak dávám přednost pouze vozidlům na ulici Čsl. armády, nebo úplně všem (i vozidlům vyjíždějícím z obytné zóny (Polní ulice))?

Děkuji za odpověď


Přílohy:


Reakce

Vážený tazateli,

pro vjíždění z obytné zóny na jinou pozemní komunikaci platí ustanovení § 23 odst. 1) zákona č. 361/2000 Sb., ze kterého je zřejmé, že ten kdo vjíždí z obytné zóny na jinou pozemní komunikaci, stejně tak jako při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci, dává přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. Z toho je zřejmé, že pokud řidič vjíždí z obytné zóny do křižovatky, dává přednost i těm co do křižovatky přijíždějí nebo přicházejí po vedlejší pozemní komunikaci.
Zásadní problém a to nejen v tomto případě, lze vidět v úpravě vjezdu do obytné zóny. Pokud by tento byl proveden dle technických podmínek tak, jak má být, pak by každý na první pohled viděl, že se jedná o místo s odlišným dopravním režimem a zároveň by i logicky předpokládal při výjezdu z takového místa, že má dát přednost v jízdě.