Dotaz na zkoušku při karanténě

Reagovat
Dotaz na zkoušku při karanténě

Dobrý den pane ombudsmane, prosím Vás, mám na Vás dotaz ohledně závěrečných zkoušek v autoškole. Syn dnes dělal zkoušky A1 a neprošel zkouškou z jízd. Na kruhovém objezdu místo druhým výjezdem vyjel třetím, říkal, že zazmatkoval. Prosím Vás, zkoušky na motorku se dělají zhruba do poloviny října a poté až na jaře. Vzhledem k současné situaci, kdy nevíme, který den vláda nařídí školy zavřít a vzhledem k tomu kolik škol a školních tříd je v karanténě, mi prosím sdělte, jakým způsobem by se řešilo, pokud by syn onemocněl, nebo musel být v karanténě a do poloviny října se nemohl dostavit na opravnou zkoušku. Zda by vše i testy propadly a musel celý kurz opakovat znovu? Musela bych ho opět zaplatit v plné výši?
Děkuji za odpověď



Reakce

Vážená tazatelko,
ze zákona vyplývá, že neuspěl-li žadatel o řidičské oprávnění při zkouškách do doby 6 měsíců ode dne zahájení první zkoušky, je povinen před další zkouškou absolvovat novou výuku a výcvik v plném rozsahu. V takovém případě by autoškola zcela jistě za novou výuku a výcvik požadovala úhradu.
Co se týká závěrečných zkoušek na motocyklu, v současné době žádný právní předpis přímo nestanoví či neomezuje termíny zkoušek. Ty jsou závislé zejména na vhodných klimatických podmínkách, tak aby byla zaručena bezpečnost a zdraví žáka, resp. bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není tedy vyloučeno, aby závěrečné zkoušky proběhly i v druhé polovině října, či později. Pokud autoškola či obecní úřad obce s rozšířenou působností zkoušky na motocyklu provádí výhradně do poloviny října, možná by stálo za to, pokusit se absolvovat opakovanou zkoušku u jiné autoškoly spadající pod jiný obecní úřad obce s rozšířenou působností (v okolí), kde s pozdějšími termíny závěrečných zkoušek na motocyklu nemají problém.
Vzhledem ke zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2, začne od pondělí 5. října 2020 platit na území České republiky nouzový stav. O jeho vyhlášení rozhodla vláda na mimořádné schůzi ve středu 30. září 2020. Od pondělí zároveň začne platit i krizové opatření, kterým vláda omezuje volný pohyb osob, především pořádání hromadných akcí. Tato opatření nemají bezprostřední dopad na závěrečné zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění, jak tomu bylo v době nouzového stavu platného od 16. 3. 2020, kdy došlo k dočasnému uzavření autoškol a následně i prodloužení lhůty na vykonání opravné zkoušky. Za stávajícího stavu je tedy předčasné hovořit o prodloužení šestiměsíční lhůty na vykonání opravné zkoušky v důsledku nouzového stavu.