Průkazka žáka

Reagovat
Průkazka žáka

Dobrý den,
je mi 19 let a dělám si řidičský průkaz na skupinu B v Praze. Do konce autoškoly mi zbývají 4 jízdy a nyní nastala situace, kdy jsem i naplánován na závěrečné zkoušky na Bohdalci Praha 10.
Nastal však určitý problém se který si nevím rady. Pan učitel po mě chce abych odevzdal průkazku, kterou jsem obdržel na začátku autoškoly. V současné době ji totiž nemohu najít. Prý když ji nevrátím autoškole, nepůjdu na závěrečnou zkoušku. Je prý povinností průkazku odevzdat autoškole a ta ji musí archivovat. Co mám prosím nyní dělat? Domníval jsem se, že průkazka je můj majetek a že si s ní mohu nakládat jak chci. Co když ji nenajdu?
Děkuji moc předem za odpověď. Pavel Jukl - paveljukl@seznam.cz



Reakce

Vážený tazateli,
na počátku kurzu je autoškola povinna vydat průkaz žadatele a průběžně v něm provádět záznamy o jeho účasti na praktickém výcviku. Žadatel o získání řidičského oprávnění musí mít při praktickém výcviku průkaz žadatele vždy u sebe. V podstatě je průkaz dokladem, kterým při případné kontrole v provozu žadatel, potažmo autoškola, prokazuje, že vozidlo řídí legálně. Zároveň však slouží žadatelům ke kontrole, že učitel zapisuje do průkazu jen to, co bylo skutečně odučeno. V případě, že dojde ke ztrátě průkazu, může autoškola vydat opis tohoto dokumentu, jelikož musí mj. vést průkaznou evidenci o průběhu výcviku. Z toho, co píšete, Vás autoškola uvedla do neřešitelné situace, jestliže jste průkaz ztratil a opis nehodlá vystavit. Nemůže Vás nepřihlásit ke zkouškám a nic jiného nelze udělat, než opis průkazu vydat, aby pak mohla proběhnout kontrola ze strany úřadu o správnosti provedeného výcviku. Je pravdou, že průkaz žáka není Vaším majetkem, ale máte ho jen dočasně do zkoušky, poté je autoškola povinna archivovat písemnosti stanovené předpisem po dobu pěti let.