Protahování s výukou/Odmítání přihlásit na opakovanou zkoušku

Reagovat
Protahování s výukou/Odmítání přihlásit na opakovanou zkoušku

Dobrý den, dostal jsem se do situace kde manželku škola nechce přihlásit k opakované zkoušce z jízdy už více než měsíc. Na dotaz proč se toto děje, vedení školy požaduje absolvování 10 jízd z důvodu, že manželka neuspěla ani na 3.pokus. 10 jízd jsme objednali, zaplatili, ale poté nam učitel (který nám byl přiřazen) oznámil, že má čas na jednu jizdu jen v úterý příští týden v 14:00, jinak už nemá kapacitu (jelikož má 25 žáků) a pak má dovolenou až do 7.ledna, což je další měsíc zbytečného čekání. Od 7. ledna by to bylo podobné - cca 1 jízda týdně. Vzhledem k tomu, že první pokus manželka udělala na konci září, máme čas jen do března na úspěšné absolvování zkoušky z jízdy, jinak musíme absolvovat celý výcvik znovu. Mám totiž obavy, že svým jednáním vedení chce dosáhnout právě toho scénáře. Vím, že máme možnost změnit autoškolu, ale bojím se, že to zabere spoustu času a nemám jistotu, že to bude lepší. Prosím o radu jaké máme možnosti, jelikož vedení autoškoly nás přesvědčuje, že bez absolvování jízd nás na zkoušku nepustí. Předem děkuji za odpověď.



Reakce

Dobrý den,
fakt, že žadatel neuspěje při zkoušce z praktické jízdy, neuděluje autoškole právo předepisovat jakékoliv množství hodin doplňovacího výcviku a účast na zkouškách podmiňovat jejich absolvováním. Učitel může pouze doporučit absolvování doplňovacího výcviku a to v množství po vzájemné dohodě mezi žadatelem a autoškolou. Pokud ještě před další opakovací zkouškou hodláte absolvovat nějakou hodinu výcviku a současný provozovatel autoškoly, jak uvádíte, se Vám není ochoten věnovat, pak Vám nezbyde nic, než přejít do jiné autoškoly, kde na zákazníka budou mít více času.
Pokud nehodláte přejít do jiné autoškoly, pak ve snaze docílit svého práva Vám doporučuji postupovat v souladu s literou zákona 247/2000Sb., § 32, odst.(2) a doručit autoškole žádost žadatele o přihlášení k opakované zkoušce (nejlépe písemně, volnou formou) a provozovatel autoškoly má pak termínovanou povinnost Vás nárokovat u obecního úřadu s rozšířenou působností k přidělení termínu zkoušky.

 
 


I přes papírovou žádost, podanou 13.12.2018, škola mě nepřihlásila do 13.1.2019 s tím, že nestihneme dokončit 10 doplňkových jízd před zkouškou, které jsem, bohužel, již zaplatila.

 
 


Pokud chcete jít bez jízd, autoškola Vás nemůže nutit. Ovšem otázkou je, zda je to rozumné.